Konjic

28. Obljetnica razmjene hrvatskih zatočenika iz logora 'Musala'

Obilježavanju 28. Obljetnice razmjene hrvatskih logoraša iz logora „Musala“, u do sada najvećem broju, nazočio je veliki broj hrvatskih logoraša sa područja cijele Hercegovine...
Vijesti / Flash | 20. 10. 2021. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata HNŽ svečano je obilježena 28. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša, koji su na dan 19.listopada 1993.godine razmijenjeni iz logora Armije BiH sportska dvorana „Musala“ u Konjicu.

Svečanu svetu misu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva na Buni kod Mostara, služio je župni vikar don Tomislav Rajič. Pod ovom svetom misom molilo se za sve žive logoraše, kao i sve umrle, ubijene i poginule logoraše. Nakon mise uz prigodno druženje u župnoj dvorani, kroz razgovor se prisjetilo logoraških dana, svih pokojnih i živih sudionika ratnih događaja.

Obilježavanju 28. Obljetnice razmjene hrvatskih logoraša iz logora „Musala“, u do sada najvećem broju, nazočio je veliki broj hrvatskih logoraša sa područja cijele Hercegovine, izaslanstvo Hrvatske udruge logoraša Stolac 92, hrvatski logoraši iz Konjica, Jablanice, Čapljine i grada Mostara, izaslanstvo Ministarstva branitelja HNŽ, izaslanstvo Odjela za branitelje Hvo-a i Domovinski rat HNS-a, HVIDRE grada Mostara, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB Mostar, članovi Udruge pripadnika postrojbi „A.B. Bušić“ i drugih braniteljskih Udruga, kao i veliki broj uzvanika iz društvenog i političkog života Hercegovine.

Logor Športska dvorana na Musali u Konjicu bila je jedan od zloglasnih logora po metodama zlostavljanja, broju zatočenika i vremenu postojanja. Status logora dobila je 10. svibnja 1992.godine kada su postrojbe muslimanskog TO-a, u dvoranu zatvorili osam srpskih civila iz Idbra koji su zarobljeni dan ranije.

Športska dvorana poznata je i kao jedan od rijetkih logora u kojem su istodobno uzničke dane provodili Hrvati i Srbi.

Za Logor Športska dvorana „Musala“ u Konjicu, Sud BiH je 17.04.2015.godine na 10 godina zatvora osudio Ibru Macića za kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva prema KZ SFRJ, dok je Apelacijsko vijeće Suda BiH 2018.godine upravnika logora Edhema Žilića osudilo za Ratni zločin protiv civilnog stanovništva prema Kaznenom zakonu SFRJ na kaznu od 6 godina zatvora.

 

Kopirati
Drag cursor here to close