Na današnji dan

Godišnjica zatvaranja logora 'Dretelj' kod Čapljine

Jedan od najzloglasnijih logora na području Hercegovine, kojeg su od 1992. do 1995. godine kontrolirale snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i postrojbe vojne policije, zatvoren je na današnji dan prije 28 godina.
Vijesti / Flash | 28. 09. 2021. u 15:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najzloglasnijih logora na području Hercegovine, kojeg su od 1992. do 1995. godine kontrolirale snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i postrojbe vojne policije, zatvoren je na današnji dan prije 28 godina.

Logor "Dretelj" kod Čapljine je nastao iz vojnog kompleksa JNA i prethodno je služio kao vojarna i skladište za gorivo i municiju, da bi s proljeća 1992. godine, bio prenamjenjen kao logor za osobe srpske nacionalnosti, a kasnije, nakon sukoba s Armijom Bosne i Hercegovine i za Bošnjake, od kojih su mnogi čak bili pripadnici tih obrambenih snaga HVO-a.

Kroz strahote tog logora prošlo je oko 3.500 logoraša bošnjačke i srpske nacionalnosti, te su, skoro bez izuzetka, bili izloženi psiho-fizičkom maltretiranju, premlaćivanju, seksualnom zlostavljanju, silovanju i ubojstvima.

Međunarodnim prosmatračima i humanitarnim organizacija uskraćivan je pristup logoru sve do kolovoza 1993. godine, a kasnije su logoraši skrivani i prebacivani u druge logore i zatvore kako ih ne bi evidentirali predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Činjenice o degađanjima u "Dretelju" su nedvojbeno utvrđene u Haagu, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), u presudi u predmetu 'Prlić i drugi'.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će, u koordinaciji s organizacijama članicama na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, i u narednom periodu, ustrajati na obilježavanju ovog, ali i svih drugih mjesta nečovječnog i zločinačkog postupanja prema svim logorašima, na području cijele Bosne i Hercegovine, iako prethodnih godina zbog više različitih razloga ovo obilježavanje nije bilo organizirano.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini priopćio je da će ostati istrajan i nikada neće pristati na ideje izgradnje 'sterilne BiH', jer takve sredine ne mogu donijeti dugoročni napredak i prosperitet državi, nego vode 'ka bolesnim i izopačenim' ideologijama i društvima.

Kopirati
Drag cursor here to close