Mostar

Završne riječi Sade Đuguma - ''Nisam podvodio, nisam pucao, ni davao naredbe, sve je izmišljeno''

U petak su iznesene završne riječi obrane Sade Đuguma. Izricanje presude je u srijedu 27. ožujka 9 h.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 03. 2024. u 13:40 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završnim riječima obrane Sade Đuguma, u petak na Županijskom sudu u Mostaru je nastavljeno suđenje Đugumu koji se optužnicom tereti za organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima izazivanje opće opasnosti, oštećenje tuđe stvari, poticanje na ubojstvo, iznuda, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, u razdoblju od 2019. do kolovoza 2021. godine.

''Potrudite se da vidite istinu, mediji su napumpali priču, nadam se da nećete presuditi na osnovu medija. Ipak ste sud, odnosio sam se korektno prema svima, nadam se da ćete vidjeti laži koje su iznesene protiv mene'', rekao je Sado Đugum govoreći pored svojih odvjetnika pred Sudom i sudskim vijećem kojim predsjedava Danijela Dalipagić-Rizvanović, a čiji članovi su Merima Ćatić i Elis Sultanić.

Inače, u srpnju 2023. godine se postupak protiv Đuguma odvojio do ostatka optuženih Adnana Šljivića i Alena Fale koji su optuženi da su članovi grupe za organizirani kriminal, a koji su se nagodili s Tužiteljstvom HNŽ-a.

Član Obrane Sade Đuguma odvjetnik Dragan Barbarić u završnom obraćanju koje je iznosio gotovo dva sata, bazirao se na prve četiri točke izmijenjene optužnice, dok je odvjetnik Emir Karača govorio o dijelu optužnice koji se tiče podvođenja S.H.

Optužnica

Te točke optužnice se odnose na reketarenje dvojice Mostaraca, uz prijetnje i oružjem. Đugumu se na teret stavlja da je poticao Šljivića i Voljevicu da ubiju Konstantina Vasojevića, poznatijeg kao dr. Alena Azarića, koji je nedavno preminuo, zbog njegovog navodnog duga prema određenim osobama iz Slovenije u iznosu od 700.000 do milijuna KM. Šljivić i Voljevica su tada na Azarićevu kuću u naselju Podpetak ispalili 'zolju'.

Đugum se tereti da je rukovodeći grupom naložio i aktiviranje eksplozivnih naprava u naselju Tekija pod dva automobila Mercedes, a koja je koristio Gani Kovači, ali i na drugim lokacijama. Prema optužnici Đugum, Šljivić i Fale, kao i Voljevica su rasturali drogu, speed, kokain i marihuanu na području Mostara.

Optužnicom se tereti Đugum za prostituciju i navođenje od 2012. godine malodobnu S.H. koja je tada imala 14 godina te ju je po optužnici navodio i poticao na pružanje seksualnih usluga. To se po optužnici ponovilo i tri godine kasnije, a ona ni tada nije bila punoljetna, te ju je kako se navodi ''uz već uspostavljenu kontrolu nad njom'' doveo u stanje podčinjenosti i ovisnosti, osiguravajući joj lažne identitete, dogovarao cijenu, mjesto i vrstu pružanja seksualnih usluga.

Obrana smatra da nisu dokazana djela

Obrana tvrdi kako nije dokazano da je Đugum počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, te da to nije potvrđeno od svjedoka, niti se dovodi u vezu s događajem, osim što ga je Adnan Šljivić povezao s djelima.

''Šljivić ne svjedoči nego priznaje kaznena djela da pomogne Tužiteljstvu da zatvori praznine koje se odnose na Sadu Đuguma'', kazao je između ostalog odvjetnik obrane Barbarić.

Obrana također tvrdi kako nije potkrijepljeno dokazima ni da je Đugum rukovodio kriminalnom grupom, odnosno da je naredio aktiviranje eksplozivnih naprava u naselju Tekija pod dva automobila, navodeći da su svjedočenja Šljivića i Fale priznanja djela.

Također, obrana smatra kako nema dokaza da je Đugum naložio bilo koje od navedenih dijela, te nema dokaza da je poticao Adnana Šljivića na izvršenje istih. U završnim riječima navodi i kako je zapravo Šljivić organizator svih kaznenih djela, jer je on direktno izvršavao i angažirao druge.

Barbarić je iznoseći završne riječi istaknuo kako nije sporna ni izmjena optužnice, no da je s time obrana dovedena u težu poziciju, jer kako smatraju optužnica nema činjenice koje mora imati, te da nije konkretna jer u njoj nisu navedeno točno vrijeme i mjesto izvršenja kaznenih djela.

Obrana - S.H. lažna svjedokinja Šljivića

Dodao je i da je S.H. lažna svjedokinja Šljivića.

Obrana smatra da Tužiteljstvo nije iznijelo ni dokaze da je optuženi Đugum izdavao naloge, niti da ima dokaza o prihvaćanju naloga. Smatraju i da nema dokaza o zajedničkom djelovanju da su nastupali kao kriminalna grupa osim svjedočenja Šljivića i S.H. te su istaknuli kako Tužiteljstvo u ovom predmetu nikada nije otvorilo istragu.

Odvjetnik Karača referirao se na točke optužnice koje se tiču navođenja na prostituciju malodobne S.H., implicirajući da se samostalno bavila tim poslom.
Naveo je da optužnica nije konkretna, te da bi postojalo kazneno djelo moraju biti točno opisane radnje, odnosno ''što je točno radio kada mu se stavlja na teret da je sakrio i primio S.H.''. Ističe da se i u dokazima pokazala njena putovnica koju je sama listala, gdje se vide pečati, da je prelazila preko granice, što smatraju pobija da je Đugum ''sakrio'' S.H..

Kazao je kako Tužiteljstvo optužnicu zasniva na ''kada je žrtva bila malodobna'' no nije svejedno je li imala 17 ili 14 godina.

Obrana smatra kako nisu pruženi dokazi izuzev iskaza S.H., te da u optužnici nema konkretnosti ''navodi se da je S.H. pružala usluge u stanovima i motelima, kojim?'', upitao je odvjetnik dodajući kako se Đugum ne može braniti kada nema konkretnog mjesta i vremena da se to može provjeriti.

Obrana je zatražila da se Đugum oslobodi po svim točkama optužnice, te su predložili da se razmisli o ukidanju pritvora u kojem je Đugum 18 mjeseci.

Đugum - najveći problem u životu je biti dobar u krevetu

''Nije istina što mi se stavlja na teret. Osvrnuo bi se na svjedočenje S.H. U globalu mogu reći da sam shvatio da jednu istinu, da ako je muškarac dobar u krevetu ima problem u životu, to je vjerojatno dovelo do ispada ljubomore S.H.'', rekao je Đugum iznoseći svoje završne riječi, a referirajući se na dio optužnice koji se tiče S.H.

''Kako može putovati ako joj je uzeo putovnicu, nisam joj osigurao lažne dokumente, što se smatram dokazalo slikama'', rekao je Đugum.

Govoreći da količina novca koju je imao je legalna, jer je kaže dokaziv posao kojim se bavio , a novac je dobio na kockanju te je objasnio Sudu i prisutnima piramidu i način kockanja te koliko novca se može zaraditi.

Iako je pripremio 40 stranica obrane, nije ih pročitao, jer kaže ne želi odužiti zbog posta.

''Molim da se dobro pogleda šta je istina, da donesete oslobađajuću presudu da nisam kriv i da je sve što mi se stavlja na teret izmišljeno'', rekao je Đugum.

''Pritvor utjecao na zdravlje''

U 18 mjeseci kaže pritvor mu je utjecao na zdravlje i vid mu je narušen.

''U 18 mjeseci nepravednog pritvora je nešto što nisam mogao vjerovati da se može desiti. Kad vidim za koja djela se drugi puštaju na slobodu, a ja 18 mjeseci u pritvoru na osnovi riječi koje su rekli Šljivić i S.H., toliko o dovođenju u zabludu. Ovo je dio smišljene priče da se Sado Đugum prikaže najgori. Nisam sakrio, podvodio ni zloupotrebljavao S.H. nisam pucao, doveo u opasnost život, ako nisam pomogao nisam ni odmogao. Nema prijetnji i poticanja, sve što mi se stavlja je jedna smišljena neistinita priča nisam davao naredbe, svi su odrasli ljudi nisam im ni otac, ni majka, ni šef da netko nekom može narediti. Svatko je odgovoran za sebe niko nikog ne može natjerati na nešto što ne želi'', rekao je Đugum.

Objava presude najavljena je za 27. ožujka u 9 h.

Kopirati
Drag cursor here to close