Organizirani kriminal u Mostaru

Sado Đugum i ostali | Šljivić priznao - ''bili smo organizirani i opasni''

Na Županijskom sudu u Mostaru, nastavljeno je suđenje Sadi Đugumu i ostalima, a jedan od glavnih svjedoka bio je optuženi Adnan Šljivić koji je priznao sva kaznena djela što mu se stavljaju na teret.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 07. 2023. u 18:25 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iskazima optuženih u svojstvu svjedoka, kao i policijskog istražitelja i krim inspektora na Županijskom sudu u Mostaru pred Sudskim vijećem kojim predsjedava Danijela Dalipagić-Rizvanović, nastavljeno je suđenje Sadi Đugumu, Adnanu Šljiviću i Alenu Fali, Ismetu Vrci i Arminu Pajiću.

Optuženi Adnan Šljivić danas je dao iskaz u svojstvu svjedoka govoreći kako su mu poznata kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, hvaleći optužnicu koja je kaže ''profesionalno napisana'' te je potvrđuje od A do Ž.

Šljivić - pokajnik

Optužnica koju je prošli petak čitao tužitelj Kemal Maksumić ima 14 točaka, a danas se na suđenju svjedočilo o točkama koje se odnose na prostituciju, napad na kuću na Buni, te 'dizanje u zrak' nekoliko automobila.

Đugum, Šljivić i Fale su optuženi za organizirani kriminal iz člana 342, stav 3. u vezi sa stavom 1. Kaznenog zakona F BiH, a u vezi s kaznenim djelima izazivanje opće opasnosti, oštećenje tuđe stvari, poticanje na ubojstvo, iznuda, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Među kaznenim djelima koja su navedena u optužnici su i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija te neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja bitnih dijelova za oružje.

Đugumu se na teret stavlja i navođenje na prostituciju te trgovinu ljudima. Vrce i Pajić su optuženi za druga kaznena djela. Vrce se tereti da je počinio kazneno djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st.2. u vezi sa st.1 KZ F BiH, dok se Armin Pajić tereti za pomaganje u izvršenju kaznenog djela izazivanja opće opasnosti iz čl. 323. st.1. KZ FBIH u vezi sa čl.33.st.2 u vezi st.1. KZ FBIH.

Šljivić je u svom iskazu rekao kako mu je sve 'dosadilo jer je predugo u ovome', te da se želi promijeniti.

Dajući iskaz, kazao je kako je za Đuguma radio poslove reketarenja i zastrašivanja.

Auto u zrak za 1000KM

Navodeći konkretne primjere, rekao je kako je za cijenu od 1000 KM radi dugovanja jednog od oštećenih, uništio njegov auto zapalivši ga pred kućom.
Također naveo je i da je prijetio E.I. i A.H. zbog kako navodi duga prema Sadi od 200 tisuća.

Potvrdio je kako su on i Fajić ispalili dvije zolje na kuću na Buni, tvrdeći kako su htjeli zastrašiti oštećenog. Rekao je da su to uradili po nalogu Đuguma, koji je tražio od njega da zastraše, a ako ne vrati dug i ubiju njihovog dužnika, opisujući detaljno kako su dogovorili i izveli taj napad. Rekao je i da je od Ismeta Vrce nabavljao oružje po nalogu Sade Đuguma.

Tijekom unakrsnog ispitivanja potvrdio je kako su bili organizirana, ali i opasna skupina koju su pored njega činili Fale, Miran Voljevica, a koji se nalazi u bjekstvu, i drugi njima poznati

Fale desna ruka

Rekao je i kako mu je u izvršavanju zadataka Fale bio desna ruka te je preprodavao drogu koju je kupovao od Đuguma.

Navo je i kako je poznavao S.H. rekavši kako mu je bilo poznato da se bavi prostitucijom za Sadu Đuguma.

Na upite tijekom unakrsnog ispitivanja jesu li Sado i Fale komunicirali direktno, Šljivić je rekao da jesu svaki dan te da je bio prisutan na gotovo svakom razgovoru. No rekao je kako Đuguma nisu morali slušati, niti su ga slušali zbog straha već iz poštovanja i financijske koristi.

Od Vrce nabavljali oružje

Potvrdio je i kako je Vrce, od kojeg su kupovali oružje, imao saznanja zbog čega i za koga od njega kupuje eksplozivna sredstva, što je Vrce u svom svjedočenju opovrgnuo.

Vrce je rekao kako za zolje nije dobio novčanu naknadu, a da oružje koje je pronađeno kod njega u siječnju 2021. godine tijekom pretresa policije, a radilo se o velikoj količini oružja, nije bilo u njegovom vlasništvu, nego ga je posjedovao.

Pajić - prevezao prijatelja

Armin Pajić je u svom iskazu, govoreći o napadu na Buni, rekao da je on samo prevezao, Šljivića i Voljevicu na molbu Voljevice kojeg je kaže, poznavao cijeli život i koji ga nikada, kaže, nije uvukao u kriminalne radnje.

Ponavlja da ga poznaje čitav život i uradio mu je uslugu, kao što bi i bilo tko svom prijatelju.

Odvezao ih je i otišao po njih, kako kaže, ne znajući što će uraditi, a vožnju nije naplatio. A za dan ili dva saznao je što su Šljivić i Voljevica uradili.

Tražio zaštitu u KPZ

Adnan Fale koji je na početku tražio da se njegov iskaz odgodi zbog zdravstvenog stanja, a u sudnicu je došao s longetom oko vrata i jer ima kako kaže, loše uvjete u pritvoru u kojem se nalazi zbog istrage u drugom slučaju, u konačnici je svjedočio.

Sa Šljivićem je navodi, imao bratski odnos, vjerovao mu je i nije pitao zašto nešto rade. Na upite je li znao za ulogu Sade Đuguma, kazao je kako je znao da su on i Šljivić bili bliski te je znao da su se 'vrtile pare'.

Fale je rekao da je znao ako Šljivić ima para da ima i on, ali da ne zna tko mu je nadređen. Rekao je kako je Šljivić njemu davao drogu da distribuira, te nije u početku imao povjerenje koju je kasnije stekao preuzimajući na sebe odgovornost za speed koji je pronađen tijekom policijske akcije, a koji je kako je kazao Šljivićev.

Obrana je istaknula različite iskaze Fale, koji je kako je tužitelj istaknuo tražio zaštitu od Tužiteljstva u KPZ. Na inzistiranja odvjetnika obrane i sutkinje, rekao je kako nije imao prijetnje od Sade Đuguma, no da je u strahu, posebno zbog kako kaže 'lošeg zdravstvenog stanja'.

Prostitucija i dokazi

Istražitelj Sandi Dizdarević je svjedočio po točkama koje se tiču prostitucije i podvođenja.

Govoreći što zna o slučaju, odnosno spomenutim točkama optužnice istražitelj je naveo kako je 2014. i 2015. godine prvi put saslušana S.H. koja je vodila prostituciju za Sadu Đuguma, te je u Mostaru i izvan njega 'vodila' nekoliko maloljetnica. Zajedno su viđani na javnim mjestima, a na upite tijekom unakrsnog ispitivanja jesu li S.H. i Sado Đugum bili u intimnim odnosima, inspektor je to potvrdio govoreći kako postoje i vidio je snimke S.H. i Đuguma, kao i druge snimke.

Tijekom ove istrage otkriven je i prvostupanjski osuđen i policijski službenik MUP-a HNŽ-a zbog bludnih radnji.

Povratnici kaznenim djelima

Džemal Humačkić krim inspektor govoreći o tome što zna o točkama optužnice, a što je otkriveno operativnim radom na terenu rekao je između ostalog kako su Sado Đugum i Adnan Šljivić živjeli i radili zajedno, odnosno imali zajedničko boravište u jednom razdoblju u zgradi Mljekara, pa u Dubrovačkoj ulici i a kraju u jednom hotelu. Potvrdio je kako se Sado Đugum družio sa S.H. Upoznat je s tim da je za Đugumom bila raspisana i potjernica iz Njemačke, te da je protjeran iz ove zemlje nakon čega je došao u BiH, odnosno Sarajevo i Mostar. Utvrdio je također kako ih je upoznao kroz svoj rad, navodeći kako su povratnici kaznenim djelima.

Tužiteljstvo je za ovu optužnicu prošli tjedan najavilo 44 svjedoka i osam vještaka, te je zatražilo dovođenje dva nova svjedoka, za koja će obrana dobiti određeno vrijeme da se pripremi. Sud je unaprijed dogovorio kako će se ročišta održavati svaki tjedan petkom, s početkom u 10 sati.

 

Napomena

''Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.''

Kopirati
Drag cursor here to close