Veselo u Njemačkoj

Vatrogasci u čudu; zašto nas napadaju bocama i kamenjem

Razmjeri agresije prema ljudima koji su išli spašavati druge ljude potpuno su neočekivani, izjavio je glasnogovornik Vatrogasaca Berlina Thomas Kirstein
Vijesti / Crna Kronika | 04. 01. 2023. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U novogodišnjoj noći su berlinski vatrogasci prijavili 38 slučajeva napada na njih, među njima 14 takvih kod kojih su vatrogasci ''navučeni u zasjedu", a onda napadnuti pirotehničkim sredstvima ili su na njih bacani boce i kamenje.

U vezi s nasiljem u novogodišnjoj noći policija je uhitila 145 osoba, uglavnom muškaraca. Po prvi put je objavljena i njihova nacionalna pripadnost. Prema službenim informacijama, nasilnici imaju 18 različitih državljanstava. Većina njih (45) imaju njemačku putovnicu. Slijede 27 Afganistanaca i 21 Sirijac. Svi osumnjičeni su u međuvremenu pušteni iz pritvora.

Razmjeri agresije prema ljudima koji su išli spašavati druge ljude potpuno su neočekivani, izjavio je glasnogovornik Vatrogasaca Berlina Thomas Kirstein za radio-televizijsku postaju RBB. Policija je priopćila da je ozlijeđeno 18 policajaca.

Berlinski vatrogasci su priopćili da su ''šokirani i tužni'' zbog tih slučajeva koji nameću pitanje, što se krije iza očitog povećanja nasilja prema ljudima koji se brinu za sigurnost i pomažu drugima i zašto su upravo oni postali cilj napada?

Berlinski vatrogasci su u ponedjeljak preko Twittera objavili neke od video-snimaka tih napada

''Smrtonosni napadi'' na policajce i spasilačke ekipe ''krajnje rijetki''

Sociolog Rafael Behr s policijske akademije u Hamburgu kaže da napadi moraju detaljno biti istraženi, prije nego što se mogu izvući neki zaključci.

''Nemamo stvarno dobar pregled kompleksnosti okolnosti u kojima su se dogodili nasilni napadi. Imamo izjave raznih sindikata policije ili vatrogasaca i drugih aktera, koji kažu da se nasilje povećava. Ali, ne znamo je li to točno, a ne znamo ni u kojem obliku je to nasilje bilo zamišljeno", izjavio je on za DW.

''Naravno da je šokantno čuti za takve napade, jer mislimo da su spasilačke ekipe tu da spašavaju živote i čine dobro, a nismo navikli da ih se napada jednako kao i policajce, koji često imaju posla s konfliktnim situacijama", kaže Behr.

Savezna kriminalistička služba je 2021. objavila da je broj nasilnih napada na policijske službenike porastao u usporedbi s godinom ranije za 689 slučajeva na ukupno 39.649 slučajeva. Od 2012. je broj slučajeva napada na policajce porastao za 22,5 posto.

opširnije na stranicama DW.com

Kopirati
Drag cursor here to close