Varšava

Poljska traži da joj Njemačka isplati ratnu odštetu, u Berlinu neće ni da čuju za to

Poljska svoje gubitke u Drugom svjetskom ratu procjenjuje na 1,40 bilijuna dolara te zahtjeva odštetu od Njemačke, no Berlin je više puta odgovorio da su sva financijska potraživanja povezana s ratom namirena.
Vijesti / Svijet | 03. 01. 2023. u 19:13 Bljesak.info/Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je odbacila najnoviji poziv poljske nacionalističke vlade za golemim reparacijama za Drugi svjetski rat, odgovorivši na diplomatsku notu da je to pitanje zatvoreno, priopćilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova u Varšavi.

Poljska svoje gubitke u Drugom svjetskom ratu procjenjuje na 1,40 bilijuna dolara te zahtjeva odštetu od Njemačke, no Berlin je više puta odgovorio da su sva financijska potraživanja povezana s ratom namirena. 

Odšteta završena, a novac namiren 

"Po njemačkoj vladi pitanje reparacija i odštete za ratne gubitke ostaje zatvoreno te ona ne namjerava ući u pregovore o tom pitanju", priopćilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Vlada Republike Poljske nastavit će svoje napore za podmirenjem dugova proizašlih iz njemačke agresije i okupacije od 1939. do 1945. godine".

Ubijeno šest milijuna Poljaka 

Tijekom rata je ubijeno oko šest milijuna Poljaka, uključujući tri milijuna poljskih Židova, a Varšava je nakon pobune 1944. sravnjena sa zemljom, pri čemu je poginulo oko 200 tisuća.

Godine 1953. tadašnja komunistička vlast Poljske pod pritiskom Sovjetskog Saveza odustala je od svih zahtjeva za ratnom odštetom jer je Moskva Istočnu Njemačku, također sovjetski satelit, željela osloboditi bilo kakvih obveza.

Vladajuća poljska nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) smatra da je taj dogovor nevažeći jer Poljska nije mogla ispregovarati pravednu naknadu.

PiS je oživio zahtjeve za kompenzacijom nakon preuzimanja vlasti 2015. godine, promičući poljsku ratnu žrtvu.

Borbeni stav prema Njemačkoj, kojim se PiS često koristi da mobilizira svoje birače, ugrozio je odnose Varšave i Berlina.

Jaroslaw Kaczynski, čelnik PiS-a, u razgovoru za njemački Bild iz 2020. rekao je kako bi Poljska trebala tražiti reparacije i od Moskve koja je 1939., kao Sovjetski Savez, s Berlinom dogovorila podjelu Poljske u sklopu sporazuma Molotov-Ribbentrop, što je 1993. otkrio bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin.

I Rusija bi trebala platiti odštetu Poljskoj 

Kaczynski je u tom razgovoru rekao kako bi Rusija trebala platiti odštetu, no da je ona neusporediva s Njemačkom koja je demokratska i u njoj „vrijede zakon i moral“, što se ne može reći za autokratsku Rusiju.

„Ne mislim da će naša generacija ikada vidjeti da se Moskva suočava sa svojom odgovornošću“, kazao je tada.

Kopirati
Drag cursor here to close