Istraga

Tužiteljstvo naložilo policiji da pronađe mladića koji je veličao zločin u Vitezu

Do vremena dostavljanja ove informacije u tužiteljstvu još uvijek ''nisu obaviješteni o identitetu izvršitelja krivičnog djela, kao ni o mjestu gdje je isto izvršeno''.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 07. 2023. u 13:10 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona naloženo je da u suradnji s policijskim agencijama na području MUP-a USK utvrde identitet osobe koja je veličala zločin nad djecom u Vitezu te izrazila žaljenje što ih nije ubijeno više.

Nisu obaviješteni o identitetu

''Postupajuća tužiteljica je procijenila da postoje osnovi sumnje da je osoba koja koristi Facebook profil S. N. izvršila krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 163. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i naložila ovlaštenim službenicima MUP-a da u suradnji s policijskim agencijama na području MUP-a USK utvrde identitet osobe koja koristi navedeni Facebook profil i sve druge mjere i aktivnosti u cilju otkrivanja i dokumentiranja predmetnog krivičnog djela, te da nakon utvrđivanja identiteta i mjesta izvršenja krivičnog djela obavijeste nadležno Tužiteljstvo o prikupljenim informacijama i dokazima'', rečeno je za Bljesak.info iz županijskog tužiteljstva u Travniku.

No, naveli su kako do vremena dostavljanja ove informacije još uvijek ''nisu obaviješteni o identitetu izvršitelja krivičnog djela, kao ni o mjestu gdje je isto izvršeno''.

Naime, potvrđeno nam je kako su službenici MUP-a SBŽ dežurnu tužiteljicu Kantonalnog tužiteljstva Travnik 15. srpnja obavijestili o prijavi podnesenoj od predsjednika Udruge Osmica u Vitezu ''protiv osobe koja je na Facebook profilu S. N. iz Ključa komentirala stradanje osmero djece u Vitezu 1993. godine''.

MUP nije upoznat

S druge strane, iz MUP-a USŽ rečeno nam je kako nisu upoznati s tim da je slučaj spušten na njihovu nadležnost.

''FUP je tražio od nas, odnosno PS u Ključ da krim-tehničari pruže asistenciju FUP-u'', rečeno je iz ovog ministarstva za Bljesak.info.

Iz MUP-a SBŽ-a, unatoč više poziva, nismo uspjeli dobiti informaciju o ovome slučaju.

Podsjećamo, nakon godišnjice ubojstva osmero djece u Vitezu, Samir Nukić je na društvenim mrežama napisao kako mu je žao što nije ubijeno više ''ustaške djece'', a nakon upozorenja o svojoj objavi zahvalio se na reklami i napisao kako se ne kaje zbog napisanog. Pojavile su se i fotografije na kojima Nukić pozira s raketnim bacačem.

Do tri godine zatvora

Prijave ovog veličanja zločina prijavljene su na više adresa a SIPA je portalu Bljesak.info rekla kako prijavu nije dobila. Federalna uprava policije predmet je proslijedila nadležnom županijskom tužiteljstvu.

Inače, spomenuti Član 163 zakona na kojeg se poziva tužiteljstvo govori o izazivanju narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti (stav 1) govori da ''tko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine'' te da će se ''Tko krivično djelo iz stava 1 ovog člana učini javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine''.

Kopirati
Drag cursor here to close