Ipak

Transparent u Sarajevu bio na privatnoj kući ne na Tužiteljstvu

Vijesti / Crna Kronika | 04. 09. 2023. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalni tužitelj u Sarajevu odlučio je da u slučaju postavljanja transparenata kod Suda i Tužiteljstva BiH u Sarajevu nema elemenata krivičnog djela, rečeno je Srni u Ministarstvu unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

Glasnogovornica kantonalnog MUP-a Mersiha Novalić rekla je da je policijska patrola sinoć na ogradi privatne kuće u Ulici Kemala Demirovića uočila transparent, o čemu su obavijestili rukovoditelja smjene.

"Nakon toga su obavili razgovor s vlasnicom kuće na čijoj ogradi se nalazio transparent, koja je rekla da joj nije poznato tko ga je postavio. Obaviješten je dežurni tužitelj, koji je naložio da se sastavi zabilješka, da transparent bude uklonjen i da u ovome nema elemenata krivičnog djela", navela je Novalić.

Naglasila je kako je nakon toga vlasnica kuće u prisustvu policije uklonila transparent.

Naime, iako je i ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, zatražio da se ispita kako je moguće da netko objesi transparent na ogradi Suda i Tužiteljstva BiH u Sarajevu s porukama - "Sljedeći put nećete morati lagati da smo vas otjerali iz Sarajeva i okoline" i "Četnici su najveće kukavice" pokazalo se da to nije na imovini pravosudnih institucija.

No, iz tužiteljstva BiH Nezavisnim novinama je potvrđeno kako je formiran predmet o ovom slučaju.

"U vezi s informacijama koje su se pojavile u medijima, otvoren je predmet i dat je u rad kod postupajućeg tužitelja, koji će se odrediti o daljim aktivnostima te utvrditi postoji li u tome elementi krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH", rečeno je za Nezavisne novine iz državnog tužiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close