Nastavlja se 15. travnja

Suđenje za ubojstvo generala Šantića nastavljeno ulaganjem materijalnih dokaza

Nakić je dodao da, prema njemu, ni službena zabilješka, kaznena prijava i zapisnik sa izjavama tadašnjih osumnjičenih ne mogu biti uzeti kao dokaz.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 03. 2022. u 14:55 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Hamdiji Abdiću i petorici optuženih za ubojstvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), počinjeno 1995. godine, Tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona (USK) uložilo je materijalne dokaze na koje je Obrana iznijela prigovore relevantnosti.

Postupajući tužitelj Amir Midžić priložio je Sudu naredbe koje se tiču pretresa, vještačenja i uzimanja DNK uzoraka, te druge akte i rješenja. Obrana je uložila niz prigovora. Branitelj Alen Nakić je kazao da zapisnik o otvaranju predmeta nije potpisan, da uložene naredbe nisu original niti ovjerene kopije, s čime se složio i predsjedavajući Sudskog vijeća Osman Alibabić.

Nakić je dodao da, prema njemu, ni službena zabilješka, kaznena prijava i zapisnik sa izjavama tadašnjih osumnjičenih ne mogu biti uzeti kao dokaz.

Obrane optuženih prigovorile su i na nedostajanje naredbe kojom je vještačeno jesu li prethodno pronađeni tragovi krvi ljudskog porijekla, zatim na nepostojanje naredbe za tjelesni pregled članova porodice ubijenog Šantića, te da je neprihvatljivo da ista osoba pronalazi tragove i vještači ih, misleći pritom na prethodno saslušanu vještakinju Elmiru Karahasanović, koja, kako je istaknuo odvjetnik Nakić, nije bila ovlaštena službena osoba za pretres prostorija.

Vijeće će odluku o dokazima Tužiteljstva donijeti naknadno.

Prema navodima optužnice, Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović, 8. na 9. ožujak 1995. godine su Vladu Šantića odveli u hotel ''Sedra'' u Cazinu, gdje je zadobio vidne ozljede na glavi, a zatim je automobilom Mercedes odvezen do prostorija u kojima je bila smještena Vojna policija 502. viteške brdske brigade.

Sljedećeg dana je odveden van zgrade u nepoznatom pravcu, i uslijed zadobivenih povreda je podlegao, a posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Kao dokaz Odbrane, branitelji Husein Mušić, odvjetnik drugooptuženog Dede Karabegovića, i Mirsad Mešić, odvjetnik trećeoptuženog Jasmira Topala, predložili su svjedočenje jednog svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. travanj.

Kopirati
Drag cursor here to close