Bihać

Abdić i ostali: Ne može se tvrditi pripadaju li pronađeni tragovi generalu Šantiću

„Tužiteljstvo je dostavilo uzorke DNK sina, sestre i strica Vlade Šantića, a kasnije i supruge. Izvršili smo usporedbu uzoraka s pronađenim tragovima i DNK profil nije čist zbog miješanja više osoba“, kazala je vještakinja.
Vijesti / Flash | 18. 02. 2022. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Hamdiji Abdiću i drugima pred Kantonalnim sudom u Bihaću, koji su optuženi za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane Vlade Šantića u ožujku 1995. godine, vještak biološke struke kazala je da se ne može tvrditi da pronađeni tragovi pripadaju Vladi Šantiću, ali ni da ne pripadaju.

Elmira Karahasanović  je kazala kako je njen zadatak pronaći biološke tragove koji se mogu dovesti u vezu s ubojstvom Vlade Šantića.

„Većina tragova su bili oku nevidljivi i to tragovi ljudske krvi, koji pripadaju muškarcu”, rekla je Karahasanović dodavši da je izvršen pretres i pregled prostorija Željezničke stanice u Bihaću, hotela Sedra u Cazinu, kao i jedne lijeve čizme.

Ona je tijekom izlaganja nalaza vještačenja koje je vršeno 2013. godine, navela na kojim mjestima je pronađeno koliko i kakvih tragova, rekavši da su u prostorijama Željezničke stanice pronađeni i izmiješani tragovi nekoliko muških osoba.

„Tužiteljstvo je dostavilo uzorke DNK sina, sestre i strica Vlade Šantića, a kasnije i supruge. Izvršili smo usporedbu uzoraka s pronađenim tragovima i DNK profil nije čist zbog miješanja više osoba“, rekla je Karahasanović dodavši da su se pronađeni lopusi poklapali s uzorkom Duje Šantića, sina Vlade Šantića, ali ne potpuno.

Kako je navela, uzorci pronađeni prilikom pretresa prostorija poklapaju se s uzorkom DNK Duje Šantića, ali je nemoguće reći radi li se o Vladi Šantiću jer je za to potrebno imati tijelo i uzorak DNK. I u Sedri, koja je pregledana dva puta u četiri mjeseca, pronađeni su tragovi ljudske krvi.

Prvooptuženi Hamdija Abdić Tigar, prema navodima optužnice, tereti se da je 8. na 9. ožujka 1995. godine, mimo volje, izveo generala HVO-a Vladu Šantića iz ureda, te uz pratnju pripadnika Vojne policije koja se nalazila u sastavu zapovjedništva 502. viteške brdske brigade, optuženih Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Ružnića, Indijana Alibegovića i Envera Karabegovića, otišao u hotel “Sedra” u Cazinu, dok su u drugom vozilu išli pratitelji generala Šantića, Radovan Klepić i Željko Vujić.

Prema optužnici, Šantićevi pratitelji su razoružani, a on je dobio vidne ozljede na glavi, udaran je i odveden u automobil “mercedes” do prostorija u kojima je bila smještena Vojna policija 502. viteške brdske brigade. Sljedećeg dana je odveden van zgrade u nepoznatom pravcu, a uslijed zadobivenih ozljeda je podlegao i posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, navodi se u optužnici.

Kada je u pitanju vještačenje lijeve čizme smeđe i maslinastozelene boje, kao i vezice, vještakinja Karahasanović je navela da se na čizmi nalazio zalijepljen papir s natpisom, a da je analiza utvrdila postojanje dijela miješanih uzoraka koji se poklapaju s DNK Duje Šantića.

Tijekom unakrsnog ispitivanja vještaka, advokat drugooptuženog Dede Karabegovića, Husein Mušić, pitao je vještaka da li iz pronađenih i analiziranih tragova može tvrditi da se radi o Vladi Šantiću, na što je vještakinja Karahasanović odgovorila da ne može. Mušić je istaknuo da osporava nalaz i da tvrdi kako trag ne može biti relevantan nakon velikog protoka vremena.

Nakon izvršenog uvida u dokaze Tužiteljstva, odvjetnik prvooptuženog Hamdije Abdića, Alen Nakić, iznio je niz prigovora u kojima je upozorio na, kako je naveo, nezakonite dokumente, provođenje procesa od strane neovlaštenih osoba, kao i neprilaganje naredbi o izuzimanju DNK uzorka od obitelji ubijenog Šantića. Odvjetnik drugooptuženog Dede Karabegović, Husein Mušić, kao prigovor je naveo da se bez tijela ne može znati čiji su tragovi, kao i to da nitko od osumnjičenih nije prisustvovao pretresu.

Prigovor je imao i odvjetnik četverooptuženog Ramiza Ružnića, Ibrahim Kadić, koji je kazao da vještakinja Karahasanović nije smjela istovremeno uzimati uzorke i vještačiti iste, što je učinjeno, dok je Almir Smajić, odvjetnik petooptuženog Indijana Alibegovića kazao da je sam postupak pretresanja navedenih prostorija nezakonit.

Odvjetnik Nakić je upozorio Sud na kršenje zakona s obzirom na to da su, kako je naveo, dozvolili vještaku da sluša, a kasnije i komentira pravne prigovore obrana.

Nakon što je obrana u više navrata zatražila sve naredbe koje se tiču pretresa, vještačenja i uzimanja DNK uzoraka, predsjedavajući Sudskog vijeća, Osman Alibabić, naredio je kantonalnom tužitelju Amiru Midžiću da iste pripremi za sljedeće ročište, kada će biti izvedeni i pisani dokazi Tužiteljstva.

Naredno ročište bit će održano 18. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close