Suđenje

Abdić i drugi: Vještak tvrdi da je general Šantić bio na granici kome

Svjedok je naveo da se očitovao na osnovu dostavljenih dokumenata, odnosno zapisnika o iskazu saslušanih svjedoka.
Vijesti / Flash | 28. 01. 2022. u 15:18 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Hamdiji Abdiću i drugima pred Županijskim sudom u Bihaću, koji su optuženi za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića, vještak neurohirug je kazao kako je "general bio na granici kome usljed zadobijenih udaraca".

Ibrahim Omerhodžić, sudski vještak za medicinu iz oblasti neurohirurgije kazao je da se prema naredbi Tužiteljstva Unsko-sanskog kantona iz 2017. godine, izjasnio o ozljedama koje je zadobio Vlado Šantić, kao i posljedicama tih ozljeda.

Zapisnici o iskazu saslušanih svjedoka

Svjedok je naveo da se očitovao na osnovu dostavljenih dokumenata, odnosno zapisnika o iskazu saslušanih svjedoka – Amira Džaferovića, Jasmina Ramića, Radovana Klepića, Željka Vujića i Senada Čauševića.

''Na osnovu navedene dokumentacije koja mi je bila dostupna, mogu zaključiti da je Šantić zadobio teške ozljede glave i po drugim dijelovima tijela, gdje je udaran šakama i nogama. Izgubio je svijest, pao na tvrdu podlogu i zadobio dodatne ozljede. Svijest je bila duboko poremećena nije se mogao pomjerati, visila mu je glava i bio je na granici kome”, kazao je vještak.

Samo iskaz Željka Vujića mu nije bio koristan za sastavljanje mišljenja i u njegovom svjedočenju nije našao elemenate na osnovu kojih bih mogao sačiniti mišljenje, dodao je vještak.

Tijekom svjedočenja, vještak je naveo da je Šantić imao ozljede na licu i da mu se krv slijevala iz nosa.

Teško ozlijeđen

''Šantić je zadobio teške tjelesne ozljede u predjelu glave opasne po život sa besvjesnim stanjem'', rekao je vještak i dodao da je, prema iskazima četiri svjedoka, zaključio da je dva sata ležao nepomično i da se zbog toga, sa medicinskog aspekta, može reći da je bio teško ozlijeđen.

Obrane optuženih uputili su prigovore na izvještaj rekavši da vještačenje nije podobno bez pregleda tijela i uvida u njega, konstatirajući da izvještaj nije relevantan s obzirom na to da je sačinjen na osnovu iskaza svjedoka, koji su, kako su naveli, različito svjedočili na prethodnim glavnim pretresima.

Prema navodima optužnice, Abdić, Deda Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović, 8. na 9. ožujak 1995. godine, Vladu Šantića su odveli u hotel “Sedra” u Cazinu, gdje je zadobio vidne ozljede na glavi, a zatim je odveden u automobil “mercedes” do prostorija u kojima je bila smještena Vojna policija 502. viteške brdske pukovnije Sljedećeg dana je odveden izvan zgrade u nepoznatom pravcu, a usljed zadobijenih ozljeda je podgledao i posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Nema materijalnih dokaza

Tijekom unakrsnog ispitivanja, Obrana prvooptuženog Abdića pitala je vještaka da li je vidio ijedan materijalni dokaz ili koristio medicinski instrument za iznošenje zaključka, na što je odgovorio da nije.

Ibrahim Kadić, branitelj Ramiza Ružnića je pitao svjedoka što znači da jedan od iskaza u koje je imao uvid nije relevantan, na što je vještak odgovorio: ''releventno u smislu da mene nije interesiralo, a ne u smislu da li je istina''.

Vještak Omerhodžić je zaključio da je radio na osnovu dokumentacije i da stoji iza zaključka. Predsjedatelj Sudskog vijeća, Osman Alibabić, pitao je svjedoka na kojim dijelovima tijela su bile ozljede i kakva je njihova težina, na što je svjedok odgovorio da tih opisa nije bilo u iskazima iz kojih je načinio zaključak.

''Ako je bio u stanju kako je navedeno u zapisniku, onda zaključujem da je bio između sopora i kome'', rekao je vještak.

Na suđenju je pročitan i iskaz Remzije Zjakić, koja je umrla 2018. godine, a u kojem navodi da je bila na proslavi 8. ožujka u hotelu Sedra u Cazinu od 20 sati. Nešto kasnije je došao i general HVO-a regije Bihać, Vlado Šantić, koji je nedugo nakon toga imao raspravu sa Atifom Dudakovićem i prvooptuženim Abdićem, navedeno je u njenom iskazu.

''Hotel je napustila u pola dva poslije ponoći i ne zna što se događalo – nije vidjela da li je Šantića netko zlostavljao'', pročitno je iz iskaza Remzije Zjakić na današnjem suđenju.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 18. veljače, kada se očekuje svjedočenje vještaka biološke struke, Elmire Karahasanović, koja ni danas nije prisustvovala ročištu.

Kopirati
Drag cursor here to close