Još jedna akcija

SIPA u akciji Profit: Pretresi zbog organiziranog kriminala i pranja novca

U tijeku su pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku
Vijesti / Crna Kronika | 09. 12. 2020. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), od ranih jutarnjih sati (9.12.2020. godine) provode operativnu akciju kodnog naziva „Profit“. Akcija se izvodi po naredbama Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo i Kantonalnog Suda u Sarajevu.

U tijeku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koriste 16 fizičkih i devet pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona  Federacije Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima  iz člana 251. „Prevara u gospodarskom poslovanju“, člana 272. „Pranje novca“, člana 294. „Prevara“ i člana 383. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ istog zakona, navodi se u priopćenju SIPE. 

Portal Avaz piše kako ova akcija ima veze sa slučajem poznatim kao "NLB Vradis". Prošle godine je SIPA započela rad na ovom predmetu te podnijela izvještaj Tužiteljstvu, zbog sumnje na pranje novca, piše portal . 

Istraga u ovom predmetu traje od 2010. godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica. Među osumnjičenima je i Zijad Blekić, ali i Hasan Ćelam, bivši predsjednik Komsije za vrijednosne papire Federacije. U tijeku je pretres njegovog stana. Osumnjičen je i njegov suradnik Edin Dizdar. Očekuje se njihovo uhićenje, piše Avaz. 

Više informacija o rezultatima operativne akcije „Profit“ bit će poznato nakon provođenja navedenih aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close