Oštećeni poslovni subjekti

Pali hakeri: SIPA uhitila četvorku koja je krala novac putem interneta

Uhićeni su nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba iz Republike Austrije i Savezne Republike Njemačke, zatim izvršili krivotvorenje naloga za plaćanje koje su dostavljali bankama u Austriji i Njemačkoj.
Vijesti / Crna Kronika | 29. 10. 2020. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, u okviru predmeta kodnog naziva ''Transfer'', lišili slobode četiri osobe.

Kako navodi N1, uhićeni su zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 294. „Prevara“, člana 373. „Krivotvorenje isprave“ i člana 397. „Neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka“ propisanih Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Pranje novca“.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi naredbama, odnosno veća količina računala i računalne opreme, mobilnih telefona, poslovne dokumentacije, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji sa drugim osobama organizirale grupu ljudi, od kojih su većina državljani Bosne i Hercegovine, te državljani Republike Hrvatske, Republike Srbije, Crne Gore, Republike Mađarske i Republike Slovenije, koji su nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba iz Republike Austrije i Savezne Republike Njemačke, zatim izvršili krivotvorenje naloga za plaćanje koje su dostavljali bankama u Republici Austriji i Saveznoj Republici Njemačkoj te na osnovu tih krivotvorenih naloga uplaćivali novac na račune kojima su raspolagali u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, osumnjičeni su novac sa računa podizali, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od više milijuna eura.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, navedeno je iz SIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close