Iz depozita

I to je BiH: Policajac ukrao 19 pištolja pa ih prodao za 2.300 KM

Policajac je ukrao 19 pištolja iz depozita i naknadno ih prodao
Vijesti / Crna Kronika | 30. 08. 2023. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovni sud u Sokocu potvrdio je optužnicu protiv Aleksandra Tošića (48) iz te općine, koja ga tereti da je, radeći kao policajac u lokalnoj policijskoj stanici, iz njenog depozita ukrao 19 pištolja, a zatim ih prodao tako što je njih ostavio pored puta te preuzeo kuvertu s novcem.

Optužnicu protiv njega, nakon provedene istrage, podiglo je Okružno javno tužiteljstvo u Istočnom Sarajevu, koje ga tereti za zloupotrebu položaja, za što je zaprijećena zatvorska kazna.

Prekoračio granice 

''Službeno ili odgovorno lice koje iskorištavanjem službenog položaja ili ovlaštenja pribavi sebi ili drugom neku korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog bit će kažnjeno zatvorom od jedne do pet godina'', navodi se u Kkaznenom zakoniku Republike Srpske.

Kako je potvrđeno 'Nezavisnim novinama', optužnicom se Tošiću stavlja na teret da je listopadu 2021. godine, u svojstvu policijskog službenika u PS Sokolac, raspoređenog na mjestu vođe sektora, prekoračio granice svog službenog položaja tako što je neovlašteno ušao u ured kolege Đ.K., koji je u tom periodu obavljao poslove depozitara, odnosno bio zadužen za vođenje depozita.

''Tereti se da je došao do polomljenog ključa ulaznih vrata depozita, u namjeri da iz depozita ukrade deponirane predmete radi njihove prodaje, na što nije imao pravo jer je pristup prostorijama depozita dozvoljen depozitaru'', navodi se u optužnici.

Otključao prostoriju, ukrao 19 pištolja

Toga je, dodaje se, bio i svjestan jer je do kolovoza 2021. godine i sam bio raspoređen kao depozitar.

''Tereti se da je potom otključao prostoriju depozita i ukrao 19 pištolja koji su bili zapakirani u papirne kese, tako da je s pakovanja skinuo naredbe za deponiranje, a pištolje stavio u kartonsku kutiju koju je po dogovoru s poznanikom odnio i ostavio na lokalitet zvani Devet stražara u blizini magistralnog puta Rogatica – Ustiprača, a preuzeo unaprijed pripremljenu kuvertu s 2.300 KM na ime otkupa ovih pištolja'', navodi se u optužnici.

Podsjetimo, kako je ranije priopćeno, rješenjem načelnika PU Istočno Sarajevo, on je suspendiran do okončanja kaznenog i disciplinskog postupka. Kako nam je potvrđeno, u toku je unutrašnji postupak protiv Tošića.

Kopirati
Drag cursor here to close