Džeparoši u Starom gradu

Posjetila Mostar i ostala bez više od 3 tisuće eura, policija joj poručila: Ne nadajte se novcu

Jelena Raguž je sa suprugom u utorak, 1. kolovoza, posjetila Mostar i Stari grad, gdje su je navodno opljačkale, kako je napisala u objavi na Facebooku, tri žene.
Vijesti / Crna Kronika | 03. 08. 2023. u 18:20 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistički posjet Mostaru i Starom gradu ovoga ljeta Jeleni iz Njemačke ostat će u lošem sjećanju. Zbog iskustva s džeparošima koji 'ordiniraju' u ovom dijelu grada ovo će, kako je rekla, biti prvi i posljednji posjet Gradu na Neretvi.

Jelena Raguž je sa suprugom u utorak, 1. kolovoza, posjetila Mostar i Stari grad, gdje su je navodno opljačkale, kako je napisala u objavi na Facebooku, tri žene.

Foto:screenshot / Objava na Facebooku

''Kada sam došla do auta i vidjela da mi je torbica otvorena i da nema novčanika, vraćali smo se odmah nazad i pozvali policiju. Svi radnici u radnjama u Starom gradu su nam rekli da su to tri žene koje džepare. U novčaniku su bile svi moji osobni dokumenti i 2.300 eura. Istog trena kada sam vidjela da nema stvari zvala sam banku da blokira račun. One su u međuvremenu uspjele podići u tri navrata još 1.017 eura s računa'', napisala je Jelena.

Nakon što je slučaj prijavila mostarskoj policiji rekli su joj da pretpostavljaju o kome se radi i  da se ne nada novcu.

''Bila sam na policiji, ispitali su me o svemu što se dogodilo. Rekli su da pretpostavljaju tko su. Navodno su žene iz Francuske i Italije, Romkinje. I da ovo nije prvi slučaj. Rekli su mi da se ne nadam ničemu što ste tiče novaca. A ako netko nađe odbačen novčanik s dokumentima da će me kontaktirati'', kazala je za Bljesak. 

Jelena je ostala bez svih dokumenata, u policiji je dobila Dokument za prelazak granice.

''Imam osjećaj da sam u nekom strašnom filmu. Ne mogu se ni vratiti za Njemačku dok mi osobna iskaznica ne bude gotova. Sada čekam novu hrvatsku osobnu da se mogu vratiti'', kazala je.

Početkom turističke sezone u svim turističkim središtima u našoj županiji poveća se broj prosjaka i džeparoša. Džeparoši u Mostaru kao i ostalim gradovima u BiH predstavljaju naročit problem za sigurnost građana, a posebno turista. Koriste gužvu i svaki trenutak nepažnje za krađu.

U najvećem broju slučajeva džeparoši rade kao tim. Dvije ili tri osobe "pokrivaju", odnosno štite onoga tko direktno otuđuje određene stvari građanima, a naročito turistima. S toga, opreza nikada dosta.

''Ovo je bio moj prvi i zadnji posjet Mostaru. Znači ovo je prestrašno'', kazala je Jelena pitajući se ''je li moguće da policija ne može ništa uraditi, kada trgovci znaju tko su džeparoši'' .

Kopirati
Drag cursor here to close