Pucao iz automatske puške

Počelo suđenje za zločine nad hrvatskim civilima

Izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 01. 2022. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Županijskim sudom u Mostaru počelo je suđenje Zijadu Padaloviću, kojeg Županijsko tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije tereti za ratne zločine na području Konjica 1993. godine.

Prema optužnici, on je kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u rujnu 1993. godine, tijekom oružanog sukoba između ABiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva kršeći odredbe Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije.

''Zijad Padalović je 14. rujna 1993. godine u mjestu Buturović polje u općini Konjic, znajući da se u kući nalaze civili hrvatske nacionalnosti, došao do prozora kuće i zapucao iz automatske puške. Tom prilikom Mate Drlje, Zdravko Šagalj i Ivan Kostić su ranjeni. Mate Drlje je preminuo od posljedica ranjavanja. Zdravko Šagolj je zadobio teške tjelesne ozljede, a Ivan Kostić tjelesne ozljede'', navodi se, između ostalog u optužnici.

Nakon čitanja optužnice tužitelj Sanel Pajević predložio je saslušanje 12 svjedoka te čitanje iskaza svjedoka Hasana Hakalovića, koji je u međuvremenu preminuo. Dostavio je i medicinsku dokumentaciju za Matu Drlju i Zdravka Šagolja kao materijalne dokaze.

Optužnica protiv Padalovića je potvrđena u veljači 2017. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close