Ubijena 22 Bošnjaka

Potvrđena još jedna optužnica za ratni zločin

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 111 svjedoka – među kojima su i očevici otmice i ubojstava, od kojih će njih osam svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite – kao i prilaganjem više stotina prikupljenih dokaznih materijala.
Vijesti / Flash | 10. 01. 2022. u 18:29 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv osam pripadnika policijskih struktura Republike Srpske koji su optuženi da su u rujnu 1992. godine u mjestu Balatun kod Bijeljine sudjelovali u ubojstvima 22 Bošnjaka, među kojima su bili žene i djeca, potvrdio je postupajući tužitelj Ivan Matešić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Za zločine počinjene na području Bijeljine, prema ranijem priopćenju Tužiteljstva BiH, optuženi su Živan Miljanović, pomoćnik zapovjednika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, Goran Sarić, nekadašnji zapovjednik Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), te Ljubo Marković i Slavenko Kočević, pripadnici Specijalnog voda Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), takozvane ''Pahuljice'', kao i Zvonko Pržulj.

Tužiteljstvo BiH tereti optužene da su, u svojstvu rukovodećih radnika SJB-a Bijeljina i Odjela državne sigurnosti, te u svojstvu pripadnika Interventnog voda SJB-a Bijeljina i Specijalne jedinice MUP-a RS-a, takozvane ''Pahuljice'' sa Sokoca, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Prema Tužiteljstvu, oni su u noćnim satima 24. na 25. rujan 1992. godine izvršili nezakonito zarobljavanje i odvođenje kompletnih obitelji Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz bijeljinskog naselja Bukreš, ukupno 22 osobe, među kojima su više od polovine bili žene, djeca i starije osobe.

''Nakon zarobljavanja i odvođenja u mjesto Balatun, izvršena je egzekucija navedenih civila iz vatrenog oružja, čija su tijela bačena u rijeku Drinu, a nakon rata ekshumirana na više lokacija uz rijeku Savu na području Srbije i ukopana na području Sremske Mitrovice, dok se za tijelima četiri ubijene žrtve još uvijek traga'', priopćeno je ranije iz Tužiteljstva BiH.

Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopanih pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvero se još uvijek vode kao nestali.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 111 svjedoka – među kojima su i očevici otmice i ubojstava, od kojih će njih osam svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite – kao i prilaganjem više stotina prikupljenih dokaznih materijala.

U sljedećem razdoblju Sud BiH će zakazati ročište za izjašnjenje o krivnji, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close