Mučenje i zlostavljanje

Podignuta optužnica protiv zapovjednika ARBiH za ratni zločin

U optužnici se navodi, da su optuženi nezakonito i protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, postupali prema zarobljenim pripadnicima VRS.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 12. 2021. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Avdičević Dževada, zv.''Babak'', rođenog 1964. godine u Teočaku, Hadžajlić Ahmeda, rođenog 1961. godine u Bijelom Polju, Crna Gora, Efendić Muharema, rođenog 1946. godine u Bratuncu, Ikanović Izeta, zv. ''Kratelj'', rođenog 1971. godine u Teočaku.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Armije RBiH sa područja Teočaka i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, prema zarobljenim pripadnicima VRS, što je rezultiralo mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima i mučenjima na ponižavajuće načine, kao i ubojstvom zarobljenika i kasnijim skrivanjem njihovih posmrtnih ostataka.

U optužnici se navodi, da su optuženi nezakonito i protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, postupali prema zarobljenim pripadnicima VRS, onemogućili im status ratnih zarobljenika i evidentiranje u zvaničnim evidencijama, te počinili i omogućili drugima, premlaćivanje, zlostavljanje i mučenje zarobljenika, kojima su nanošene teške tjelesne i duševne ozlijede, da bi nakon toga, protivno Ženevskim konvencijama, organizirali ''prijeki sud'' i javno strijeljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika, čije su posmrtne ostatke ukopali u prethodno iskopane grobnice, a nakon počinjenog zločina, skrivali tijelo jednog od ubijenih i onemogućili razmjenu posmrtnih ostataka.

Optuženi se terete za kazneno djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužbe, tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 93 svjedoka i vještaka i prilaganjem više od 230 dokaznih materijala.

Prema Sudu BiH upućen je i prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene.

Kopirati
Drag cursor here to close