Od 2022.

Tužiteljstvo BiH počinje s objavom optužnica

''Planirano je da se u optužnici zna ime i prezime optuženog, kao i činjenični opis optužnice, a podaci o žrtvama i svjedocima neće biti dostupni jer je to predviđeno aktima koji reguliraju ovu oblast'', pojasnio je Kajganić.''Izdao sam Obvezujuće up
Vijesti / Flash | 29. 12. 2021. u 16:45 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo će od početka sljedeće godine početi objavljivati potvrđene optužnice na svojoj stranici, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Tužiteljstvo BiH je o objavi optužnica obavijestilo BIRN BiH nakon peticije za veću transparentnost pravosuđa.

Vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Državnog tužiteljstva Milanko Kajganić donio je i potpisao Obvezujuće uputstvo kojim će se osigurati objava redigovanih činjeničnih opisa iz potvrđenih optužnica ove institucije, a koje će se početi primjenjivati početkom sljedeće godine, priopćeno je BIRN-u BiH.

Peticija

O potpisivanju ovog uputstva priopćeno je nakon što je BIRN BiH predao potpise 5.000 građana Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) u peticiji za transparentnije pravosuđe.

To je bila posljednja aktivnost projekta ''Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu'', čiji su rezultati predstavljeni 28. prosinca ove godine na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Kajganić za BIRN BiH kaže da je potpisivanje Uputstva značajno za povećanje transparentnosti rada pravosudnih institucija, prije svega Tužiteljstva BiH. Vjeruje da će dostupne optužnice biti od koristi novinarima, stručnoj i akademskoj zajednici, kao i svima zainteresiranim za rad Tužiteljstva BiH.

''Planirano je da se u optužnici zna ime i prezime optuženog, kao i činjenični opis optužnice, a podaci o žrtvama i svjedocima neće biti dostupni jer je to predviđeno aktima koji reguliraju ovu oblast'', pojasnio je Kajganić.

Objavljivanje

Naveo je da će optužnice, odnosno činjenični opisi biti objavljeni nakon potvrđivanja optužnica, a Obvezujućim uputstvom detaljno je preciziran način na koji će se izvršiti neophodna anonimizacija i priprema za objavljivanje, kao i vođenje evidencije objavljenih optužnica.

Aktivnosti na pripremi ovog obvezujućeg uputstva Kajganić je, prema njegovim riječima, preuzeo odmah po preuzimanju dužnosti v.d. glavnog tužitelja, a konačni akt je formiran nakon sveobuhvatne analize zakonskih i podzakonskih akata koji se odnose na ovu oblast.

''Izdao sam Obvezujuće uputstvo na osnovu Smjernica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, za objavljivanje tužiteljskih i sudskih odluka na službenoj web stranici, od velječ 2014. godine'', dodao je Kajganić.

On je u nedavnom intervjuu za BIRN BiH nakon preuzimanja dužnosti rekao da će razmotriti način na koji se optužnice mogu objavljivati.

Nedavno je na stranici Detektora objavljena i publikacija ''Transparentnost pravosuđa: Pitanje dostupnosti optužnica i odluka iz kaznenih postupaka'', koju je za BIRN BiH izradila odvjetnica Jesenka Rešidović.

Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala u BiH, za BIRN BiH kaže da su se godinama zalagali za to da sva tužiteljstva u BiH trebaju objavljivati potvrđene optužnice, posebno u značajnim predmetima kaznenih djela u vezi s korupcijom, organiziranim kriminalom i ratnim zločinima.

Neujednačena praksa

''Međutim, to je bila neujednačena praksa, većina tužiteljstava to ne objavljuje ili objavljuje samo kratke informacije o tome da su podignute ili potvrđene optužnice u pojedinim slučajevima, bez detalja. Imali smo velike probleme u praksi. Čak i na zahtjev za pristup informacijama tražimo optužnice gdje smo, posebno od Tužiteljstva BiH, u velikom broju slučajeva imali odbijanje pristupa informacijama'', navodi Korajlić.

Tužiteljstvo je danas, uz BIRN BiH, o ovoj odluci obavijestilo i Transparency International.

Za Korajlić je pozitivno da se prihvataju kritike javnosti i da se mijenja praksa, ali je naglasila da je pitanja transparentnosti potrebno riješiti i podzakonskim aktima ili propisima koje bi donio VSTV, gdje bi se dala obveza svima i propisalo na koji način, kada i kako se objavljuju same optužnice, kako to ne bi dovelo do neujednačenosti u praksi.

''S jedne strane svakako treba pozdraviti bilo koji pokušaj unaprjeđenja transparentnosti, ali s druge strane to svatko treba biti na neki način propisano i jasno definirano kao obveza svima, i propisano na koji način i gdje se objavljuju'', zaključila je Korajlić.

Projekt ''Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu'' BIRN BiH provodi uz financijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i predstavlja dio šireg projekta ''Podrška građanima u borbi protiv korupcije'', koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao vodeći partner.

Kopirati
Drag cursor here to close