Na Facebooku pisao kako se ne kaje

Mladić optužen za vrijeđanje žrtava Viteza izjasnit će se o krivici

Ročište na kojem je planirano da se Nukić izjasni o krivnji zakazano je za četvrtak, 4. travnja.
Vijesti / Crna Kronika | 28. 03. 2024. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sudu Bosne i Hercegovine idućeg tjedna će se o krivnji izjasniti Samir Nukić, optužen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti počinjene objavama na društvenoj mreži Facebook u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. godine u Vitezu.

Poznat datum

Ročište na kojem je planirano da se Nukić izjasni o krivnji zakazano je za četvrtak, 4. travnja, potvrđeno je za Detektor.

Ovo je druga optužnica koju je Državno tužiteljstvo podiglo, a Sud potvrdio po članu zakona koji je dopunjen i izmijenjen 2021. godine.

Kako je ranije priopćeno, Nukić se tereti da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmero djece u Vitezu – koja su 1993. ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenim – javnim objavama na društvenoj mreži Meta – Facebook, sa svog mobilnog telefona i korisničkog broja upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, navodi se, on je "ponovo više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama".

Pisao kako ne žali 

Podsjećamo, nakon godišnjice ubojstva osmero djece u Vitezu, Samir Nukić je na društvenim mrežama napisao kako mu je žao što nije ubijeno više ''ustaške djece'', a nakon upozorenja o svojoj objavi zahvalio se na reklami i napisao kako se ne kaje zbog napisanog.

Pojavile su se i fotografije na kojima Nukić pozira s raketnim bacačem.

Prijave ovog veličanja zločina prijavljene su na više adresa, a SIPA je portalu Bljesak.info u srpnju 2023. godine rekla kako prijavu nije dobila.

Federalna uprava policije predmet je proslijedila nadležnom županijskom tužiteljstvu.

Inače, spomenuti Član 163 zakona na kojeg se poziva tužiteljstvo govori o izazivanju narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti (stav 1) govori da ''tko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine'' te da će se ''Tko krivično djelo iz stava 1 ovog člana učini javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine''.

Kopirati
Drag cursor here to close