Nestali 1992. godine

Identificirane dvije žrtve proteklog rata

Identitet ovih žrtava najprije je utvrđen putem DNK metode, da bi ovaj identitet službeno potvrdili i članovi njihovih obitelji.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 12. 2022. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Javnog komunalnog poduzeća "Gradska groblja Visoko" izvršena je identifikacija dvije žrtve proteklog rata.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su 1992. godine nestale na području Ilijaša i Sarajeva, priopćeno je iz Instituta za nestale osobe. 

Identitet ovih žrtava najprije je utvrđen putem DNK metode, da bi ovaj identitet službeno potvrdili i članovi njihovih obitelji. 

Tako, identificirani su posmrtni

ostaci Šehić (Salčin) Kasima, rođenog 1945. godine. On je nestao 1992. godine u Gornjoj Bioči, općina Ilijaš. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1996. godine u mjestu Žerovanj - Banjer Kosa, općina Ilijaš.

Obitelj je identificirala i posmrtne ostatke Hodžić (Ramo) Alije, rođenog 1963. u Suhoj, općina Bratunac. On je 1992. godine nestao na području općine Novi Grad - Sarajevo.

Posmrtni ostaci ekshumirani su također u  nadležnosti Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo 1996. godine u mjestu Žerovanj - Banjer Kosa, općina Ilijaš.

Također, istovremeno je izvršena i ekshumacija posmrtnih ostataka iz Starog mezarja u Ilijašu, točnije iz mezara koji je označen kao mezar Šehić Kasima. Naime, utvrđeno je da je Šehić pogrešno identificirani klasičnom metodom identifikacije nakon ekshumacije izvršene 1996. godine.

Ekshumirani posmrtni ostaci su prevezeni u mrtvačnicu JKP Gradska groblja Visoko i u idućem periodu postupajući vještak sudske medicine će izvršiti obdukciju i uzimanje
uzoraka za DNK analizu s ciljem identifikacije ekshumiranih skeletnih ostataka.

Kopirati
Drag cursor here to close