Izražavaju čuđenje

Medžlis IZ Mostar o Liska parku: Nedopustivo da postoje inicijative za ekshumaciju

Iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar smatraju da je izgradnja spomenika civilnim žrtvama od izuzetno velike važnosti za budućnost građana Mostara, ali da lokalitet groblja na Kantarevcu nije za to prikladno mjesto
Vijesti / Flash | 30. 08. 2022. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Bljesak.info  / Liska park

Medžlis Islamske zajednice Mostar podržao je stav predsjednik Gradskog vijeća Salema Marić i obitelji poginulih boraca icivilnih žrtava rata te nevladinih udruženja da groblje u Liska parku ostane nepromijenjeno.

''Za Islamsku zajednicu je nedopustivo da postoje uopće inicijative da se taj lokalitet ekshumira. Nedopustivo je da gradsko čelništvo organizira sastanke sa sličnim temama, da na tim sastancima sudjeluju i neki Bošnjaci, a da se prethodno nisu konzultirali s Islamskom zajednicom'', navode u svom priopćenju za javnost.

Izražavaju čuđenje nad činjenicom da je gradonačelnik Mostara Mario Kordić prijedlog međunarodnih organizacija prihvatio ''ad hoc bez šire javne rasprave jer se radi o jako kompleksnom i osjetljivom pitanju''.

''Lokalitet harema Kantarevac u Liska ulici je nasilno oduzeta vakufska imovina i svi oni koji se pozivaju na predratni njegov izgled aboliraju to pravno nasilje'', navode te ističu kako već godinama vode administrativno pravne procedure da se ''ispravi to nasilje i da se sva oduzeta vakufska imovina u procesu restitucije, što je država Bosna i Hercegovina obvezna učiniti, vrati Islamskoj zajednicu uključujući i lokalitet Lakišića harema''.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar smatraju da je izgradnja spomenika civilnim žrtvama od izuzetno velike važnosti za budućnost građana Mostara, ali da lokalitet groblja na Kantarevcu nije za to prikladno mjesto

''U tom haremu su prvih dana agresije na Bosnu i Hercegovinu i grad Mostar pokopani pripadnici A R BiH, HVO-a, HOS-a, civilne žrtve bjesomučnog granatiranja različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Stoga smatramo da bi širenje narativa na druga razdoblje rata samo zasjenilo ovaj vrlo važno povijesno razdoblje i zasjenilo njegovu rječitost'', kazali su napominjući kao ideja izgradnje spomenika civilnim žrtvama rata nije dovoljno iskomunicirana s mostarskom javnosti. 

''Nejasno je da li ta ideja podrazumijeva i civilne žrtve rata iz ranijih povijesnih događaja, jer su baš u tom i Lakišića haremu pokopane nedužne civilne žrtve u najezdi uskočkog serdara Stojana Jankovića, te tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata u Mostaru nasilnim putem ubijeno na stotine nedužnih civila. Mostar za tako važan poduhvat ima druge parkove i druge javne površine neopterećene pravnim nasiljem'' naveli su iz Islamske zajednice u svom priopćenju.

Podsjetimo, mostarski gradonačelnik Mario Kordić ranije je govorio o mogućoj ekshumaciji u Liska parku te premještanju žrtava kao i o izgradnji spomen obilježja svih žrtava civilnog rata u Mostaru.

''Jedna od inicijativa koja je bila svima prihvatljiva je da se na lokalitetu Liska parka, gdje svi znamo što se dogodilo. Iza toga svega je donesena odluka koja je predviđala ekshumaciju tih žrtava. Ideja je bila da se završi postupak ekshumacije i da se u parku, koji sada izgleda prilično čudno, da se tu izgradi spomenik. Međutim, i tu smo imali prijepora. Negdje smo još u nekakvim razgovorima, ali ideja je prihvaćena od strane udruženja žrtava ali i OSCE-a koji bi i financijski pomogli izgradnju spomenika'', kazao je tada Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close