Zločini

U Mostaru se traga za 202 osobe, slijede i ekshumacije od Konjica do Tomislavgrada

Institut za nestale osobe BiH i pripadnici SIPA-e vrše predistražne radnje u jezeru na lokalitetu Vihovići u Mostaru...
Vijesti / Crna Kronika | 15. 11. 2022. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na području Mostara traga se za 202 osobe, od čega su 154 građani Mostara, dok je do danas na području ovog grada –  iz više masovnih i pojedinačnih grobnica – ekshumirano 456 osoba'', rekla je Glasnogovornica Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić je u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Naime, u mrtvačnici gradskog groblja “Sutina” u Mostaru smješteni su posmrtni ostaci tijela 143 nepoznate osobe a još uvijek se traga za 570 osoba na području Hercegovine.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta, Mujo Hadžiomerović, je rekao kako se u BiH još uvijek traga za 7.500 osoba te da su u potragama ostali teži slučajevi.

Naime, Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše predistražne radnje u jezeru na lokalitetu Vihovići u Mostaru u potrazi za masovnom grobnicom za koju se pretpostavlja da sadrži od 80 do 100 žrtava ubijenih u Mostaru tijekom 1993. godine.

Hadžiomerović je rekao kako će se sljedećih dana nastaviti aktivnosti i dodatne istrage, kako bi se što detaljnije provjerilo postojanje masovne grobnice, ali i da će uposlenici Policijske uprave Mostar raditi ekshumacije i na području Konjica, Gacka, Nevesinja, Drežnice, a do kraja godine i Tomislavgrada.

Podsjećamo, na lokalitetu nekadašnjeg Kopa Vihovići u Mostaru počele su pripremne radnje za ekshumaciju po, kako se navodi, pouzdanim informacijama da se na tom lokalitetu nalaze tijela od 80 do 100 osoba ubijenih 1993. godine.

''Prema operativnim saznanjima, kojima raspolažu naši istražitelji, ovdje je dovezeno od 80 do 100 Mostaraca ubijenih i izbačenih u ovo vještačko jezero'', rekao je Hadžiomerović.

Dodao je kako je angažirana specijalna jedinica SIPA-e, ronioci koji pretražuju jezero kako bi uzeli sve elemente da naprave projekt, koji bi u nekom vremenu kad uvjeti dozvole prema kojem bi se radilo, kako oni predviđaju, mjesec dana. ''Postoje tu i druge varijante, pa i isušivanje ukoliko se to s gradom mogne dogovoriti kako smo radili u Višegradu'', rekao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close