Zločini na području Orašja

HVO bio podčinjen Hrvatskoj vojsci

Arlović je rekao da je on bio podčinjen Hrvatskoj vojsci i da jedinice HVO-a nisu bile samostalne sve do sredine 1993. godine.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 12. 2023. u 16:49 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Orašja, svjedok brane Đure Matuzovića je govorio o podčinjavanju jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) prema Hrvatskoj vojsci (HV).

Svjedok Mato Arlović, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, ispričao je da je Hrvatska zajednica Bosanska Posavina nastala 1991. kao odgovor na formiranje Srpske autonomne oblasti (SAO) Krajina, te da su se jedinice HVO-a, odlukom Predsjedništva ove zajednice, 15. svibnja 1992. stavile pod zapovjedništvo Ratnog predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Spajanje bojišta

Arlović je objasnio kako su s područja SAO Krajine raketirani hrvatski gradovi od strane Jugoslovenske narodne armije te da je komunikacija s Ratnim predsjedništvom RBiH bila odsječena, a nije bilo komunikacije ni sa brigadama HVO-a.

"U takvim uvjetima dolazi do spajanja bojišta Bosanske Posavine i Slavonije", rekao je Arlović.

Zapovjednikom obrane Bosanske Posavine imenovan je Vinko Štefanek, zapovjednik operativne grupe u Slavoniji. Jedinice HVO-a i odjeljenje Vojne policije su u operativnom smislu bili podčinjeni Hrvatskoj vojsci, objasnio je Arlović. Svjedok se pozvao na jednu izjavu Štefaneka danu medijima, kada je rekao da je zapovijedao obranom Bosanske Posavine.

Zapovjedna odgovornost

Arlović je rekao da je tijekom istraživanja za pisanje knjige "Posavina u obrani konstitutivnosti Bosne i Hercegovine" došao do dokumenata iz kojih se može vidjeti da su postojale dvije Vojne policije – od kojih je jednom zapovijedao preminuli Pero Vincetić zvani Konj.

Na pitanje Obrane u vezi s zapovjednom odgovornošću Đure Matuzovića, Arlović je rekao da je on bio podčinjen Hrvatskoj vojsci i da jedinice HVO-a nisu bile samostalne sve do sredine 1993. godine.

Državno tužiteljstvo će ovog svjedoka ispitati na narednom ročištu.

Matuzović je optužen s Markom Dominkovićem, Ivom i Tadom Oršolićem, Josom Nedićem, Markom Blažanovićem, Matom i Antom Živkovićem, Stjepom Đurićem i Mirkom Jurićem za progon srpskog stanovništva – ubojstvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju.

"Ne radi se o autentičnom potpisu"

Zlatko Dugandžić, vještak iz oblasti kriminalistike, po zahtjevu Matuzovićeve Obrane je uradio nalaz i mišljenje autentičnosti potpisa optuženog na naredbi 106. brigade od lipnja 1992. – "Zapovijed za izolaciju osoba srpske nacionalnosti", koja je vezana za Tolisu.

"Ne radi se o autentičnom potpisu. Optuženi nije potpisao navedeni sporni dokument", rekao je Dugandžić.

Vještak je rekao da se sporni potpis ne može dovesti u vezu s jednim od relevantnih potpisa, te da je analizu napravio na osnovu spornih i nespornih dokumenata.

Tužiocu Milanku Kajganiću je rekao da je nesporne dokumente dobio od Obrane Matuzovića. Tužitelj je pitao vještaka može li se rukopis vještačiti na osnovu kopije, na što je on odgovorio da mu, kao grafologu, "ovjera dokumenta nije važna kada kreće u analizu rukopisa".

Vještak je naveo kako je na osnovu devet nespornih potpisa Matuzovića – šest iz ratnog perioda i tri iz perioda poslije rata – utvrdio da njegov potpis ne stoji na dokumentu koji je bio predmet vještačenja.

Suđenje se nastavlja 17. siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close