"Svaki zločin mora biti razotkriven"

Čović o optužnici za zločine nad bugojanskim Hrvatima: Bolje šutjeti

"Vidjeli ste neki dan i samoubojstvo jednog od svjedoka tog događaja koji ga je izvršio baš na lokaciji gdje je trebao pokazati istražiteljima gdje su ostaci naših ljudi", kazao je Čović.
Vijesti / Politika | 15. 12. 2023. u 10:56 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bolje šutjeti o tome. Trideset godina se čeka. Svaki put kad smo bili u Bugojnu govorili smo da pravna država ne funkcionira. Dao Bog da smo u konačnici dobili takav čin, a mi smo odavno govorili da svaki zločin u BiH mora biti razotkriven, da se svaka žrtva može prostojno pokopati. Da njihove obitelji znaju gdje su im kosti najmilijih", kazao je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović u o optužnici za zločin nad bugojanskim Hrvatima.

Premlaćivanje, mučenje, ubijanje...

Čović se medijima obratio na konferenciji za medije koja je održana u Mostaru nakon sastanka s ministrom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH Šimom Erlićem.  

Naime, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podiglo optužnicu protiv Dževada Mlaće, Selme Cikotića i Tahira Grahića zbog zločina na području Bugojna.

Prema priopćenju Tužiteljstva, osumnjičeni se terete da su – Mlaćo u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, Cikotić kao zapovjednik Operativne grupe Zapad Armije BiH i Grahić u svojstvu zapovjednika 307. brigade Armije BiH – počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da je Mlaćo naredio ubojstva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, na način da je sačinjen popis onih koji će biti ubijeni te je potom izvršeno njihovo odvođenje u prostorije "BH Banke", gdje je od posljedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja nastupila smrt trojice zarobljenika.

Nakon toga su, prema Tužiteljstvu, preostali zarobljenici odvedeni na planinu Rostovo i ubijeni od pripadnika Vojne policije i Armije BiH, a potom su njihova tijela uklonjena i skrivena.

Poslije rata, tijela četvorice ubijenih su pronađena i ekshumirana, a za tijelima preostalih žrtava traga se još uvijek, više od 30 godina nakon počinjenja zločina.

"Cikotić i Granić terete se da su, kao zapovjednici Armije RBiH, izdavali naredbe da se zarobljene osobe hrvatske nacionalnosti, pod prijetnjom oružjem, izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim crtama bojišnice, gdje su bili izloženi opasnostima po život, kao 'živi štit', usljed čega su dvojica zarobljenika ubijeni, a više ih je ranjeno", navodi se u priopćenju.

Samoubojstvo svjedoka

Osvrnuo se Čović i na slučaj samoubojstva muškarca koji je trebao biti svjedok državnog tužiteljstva u istrazi ratnih zločina nad Hrvatima.

"Vidjeli ste neki dan i samoubojstvo jednog od svjedoka tog događaja koji ga je izvršio baš na lokaciji gdje je trebao pokazati istražiteljima gdje su ostaci naših ljudi. Nadam se da će ovaj, kao i svaki drugi zločin u BiH biti rasvijetljen i da će svatko imati zadovoljštinu da pokopa svoje najmilije i da završimo priču o ratu i krenemo pričati o europskoj budućnosti i životu kako bismo ovim mladim ljudima osigurali jednu drugu perspektivu", istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Optužnica protiv Dževada Mlaće, Selme Cikotića i Tahira Grahića je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close