Tužiteljstvo BiH

Fatmir Alispahić ne želi prihvatiti optužbe za mržnju  

Fatmir Alispahić želi dokazati da nije kriv, ne prihvaća uvjetnu i novčanu kaznu…
Vijesti / Crna Kronika | 16. 09. 2021. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinar Fatmir Alispahić odbacio je krivicu za izazivanje mržnje, kao i uvjetnu i novčanu kaznu koju je predložilo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, piše BIRN.

Na ročištu zakazanom za razmatranje kaznenog naloga, Alispahić je rekao da se ne osjeća krivim po optužnici koja ga tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

“Neću prihvatiti kazneni nalog. Hoću proces da dokažem da nisam kriv”, izjavio je Alispahić, naglasivši da nije priznao krivicu kao što se navodi u optužnici.

Tužitelj Kasim Halilčević je kazao da će se tijekom suđenja vidjeti što je i kako izjavio optuženi.

Tužiteljstvo je nalogom predložilo uvjetnu kaznu od jedne godine, s rokom provjere od tri godine, kao i novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM. Tužitelj je rekao kako je kaznu predložio uzimajući u obzir da Alispahić ranije nije osuđivan.

Alispahić se na ročištu pojavio bez branitelja, koji po zakonu nije obvezan za djelo za koje je optužen. Na pitanja sutkinje Enide Hadžiomerović u vezi s tim, on je rekao da će ga u daljem postupku zastupati odvjetnik.

Naknadno će Sud Bosne i Hercegovine odrediti termin početka suđenja.

Ranije je iz Tužiteljstva potvrđeno da se Alispahić tereti da je u više navrata, tijekom 2019. i 2020. godine, putem web stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Ova djela je, prema Tužiteljstvu, Alispahić počinio suprotno odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH. Time je, kako se navodi, izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba koje su pročitale sadržaj, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih, na što je reagirala i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH.

Tužiteljstvo planira pozvati devet svjedoka i priložiti veći broj materijalnih dokaza.

Kopirati
Drag cursor here to close