Reakcije

SDP i Zvizdić složno optužuju Dodika za govor mržnje

Iz SDP-a navode kako "Dodikovo vrijeđanje i omalovažavanje bosanskohercegovačkih muslimana kao vjerske skupine i Bošnjaka kao etničke skupine predstavljaju oblik govora mržnje".
Vijesti / Politika | 04. 08. 2021. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Socijaldemokratska partija BiH poziva Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da odmah pokrene istragu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja više krivičnih djela iz članova 145. i 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine", poručili su iz SDP-a.

Kako navode, "Dodikovo vrijeđanje i omalovažavanje bosanskohercegovačkih muslimana kao vjerske skupine i Bošnjaka kao etničke skupine predstavljaju oblik govora mržnje".

"Javnim osporavanjem prava na korištenje bosanskog jezika koji je ustavna kategorija, Dodik je direktno počinio krivično djelo iz člana 145. stav (1) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine", navode u priopćenju.

"Kukavički potez"

Ističu kako "Dodik postupa kukavički" jer zbog novog zakona više ne može negirati genocid u Srebrenici.

"U strahu od institucija države BiH zbog kojih više javno ne može poricati genocid, takvu politiku kompenzira intenzivnijim govorom mržnje usmjerene protiv Bošnjaka i muslimana. Ne čudi nas da Dodik kao povijesni izvor  za svoje skandalozne tvrdnje uzima srednjoškolsku lektiru, ali nas čudi dosadašnja šutnja institucija na lažiranje povijesnih činjenica s ciljem širenja mržnje prema jednoj etničkoj grupi", poručili su iz SDP-a.

Navode kako "Dodika pod hitno treba smijeniti i procesuirati zbog njegovog govora mržnje i širenja netrpeljivosti koje samo može dovesti do nasilja".

Zvizdić složan s SDP-om 

Član Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH i odnedavno bivši član SDA Denis Zvizdić također se oglasio na kako navodi "Dodikovu mržnju protiv BiH".

"Milorad Dodik nastavlja sa bestijalnim i prostačkim ponašanjem. Mržnja prema BiH, Bošnjacima i svemu što nije srpsko su postali njegov modus operandi. Nesposoban riješiti bilo koji društveni problem u bh. entitetu RS, koji se nalazi u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj regresiji, on  u nastojanju da se pošto-poto održi na vlasti, koristi metodu tendecioznog i huškačkog iznošenja neistina i plasiranja lažne nacionalističke povijesti", kazao je Zvizdić.

On ističe kako je Dodik "uplašen, nervozan, izgubljen u vremenu i prostoru" te se zbog toga koristi govorom mržnje.

"Dodik sa svojim stavovima pripada XIX a ne XXI stoljeću i zbog toga, da bi ohrabrio sam sebe, koristi pogan rječnik i kočijašku retoriku baziranu na guslarskim spjevovima a ne na povijesnim činjenicama", poručio je Zvizdić.

On je istaknuo kako je BiH "bila i ostat će multietnička, građanska, antifasistička, demokratska i evropska država".

Kopirati
Drag cursor here to close