Čavara

Džaferovićev govor mržnje

Čavara je rekao kako je Milanović došao u BiH na poziv Hrvata, te da BiH nije "Džaferovićeva kuća".
Vijesti / Politika | 13. 07. 2021. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara ocijenio je govorom mržnje poruku bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Šefika Džaferovića koji je hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću jučer poručio da više ne dolazi u BiH, piše Hina.

"Ono što je Šefik Džaferović poručio hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću je govor mržnje. To je isti jezik kojim ga je 2014. jedna poznata redateljica dočekala, poručivši mu “Mrš kući”, a od Hrvatske je tražila novac za svoj film", rekao je Čavara u izjavi za Hrvatski medijski servis.

Nakon obraćanja hrvatskog predsjednika studentima u Mostaru, Džaferović mu je poručio da '"više ne dolazi u BiH praviti incidente i probleme, te da vrijeđa Bosnu i Hercegovinu i ponaša se nepristojno u tuđoj kući'. Ranije je, navodi Hina, Milanoviću nepristojnu psovku uputila redateljica Jasmila Žbanić nakon što je posjetio Mostar u kojemu je 2014. u nasilnim neredima spaljeno više vladinih institucija, uključujući i sjedište HDZ-a BiH.

Čavara je rekao kako je Milanović došao u BiH na poziv Hrvata, te da BiH nije "Džaferovićeva kuća".

"Ovo je po Ustavu i Daytonu država tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, prema tome BiH je i hrvatska kuća. Predsjednik Milanović došao je na poziv Hrvata Viteza, na poziv Sveučilišta u Mostaru, predstavnika Hrvatskog narodnog sabora u BiH", pojasnio je Čavara.

Odbacio je tvrdnje kako je hrvatski predsjednik izazvao bilo kakve izgrede, navodeći da on ukazuje na neravnopravnost Hrvata koja je zajamčena u Daytonskom sporazumu i kojoj je Hrvatska potpisnica.

"Džaferoviću bi bilo bolje da radi na obnavljanju narušenog povjerenja među konstitutivnim narodima, i zalaže se za poštivanje Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, a on čini upravo suprotno, kako bi ova zemlja mogla krenuti naprijed", istaknuo je Čavara.

Hrvatski predsjednik danas završava posjet BiH, a njegovi istupi izazvali su negativne reakcije kod bošnjačkih dužnosnika. Tijekom dana posjetio je Tomislavgrad te Livno, piše Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close