Krijumčarenje, droga...

Dvije akcije SIPA-e, uhićeno 16 osoba

U operativnoj akciji ''Plug'' slobode je lišeno 13 osoba, a u operativnoj akciji 'Tragač' slobode su lišene tri osobe
Vijesti / Crna Kronika | 04. 10. 2023. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u utorak 3. listopada realizirali operativnu akciju ''Plug'', na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i općine Srebrenica kada su izvršeni pretresi stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 17 lokacija.

Slobode je lišeno 13 osoba, koja su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Po okončanju navedenih aktivnosti četiri osobe lišene su slobode i predana u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto oko 3250 kilograma duvana za nargilu, 509 kilograma uglja za nargilu, 15.400,00 eura, 3350 KM i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela ''Organizovani kriminal'', ''Nedozvoljen promet akciznih proizvoda'', ''Nedozvojeno skladištenje robe'', ''Krijumčarenje'' i ''Zloupotreba službenog položaja'' propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

U drugoj akciji policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su , u sklopu operativne akcije 'Tragač', na području Lončara, Donjeg Žabara, Pelagićeva, Čović Polja, Odžaka i Brčko ditrikta Bosne i Hercegovine pretresli stambene objekate i pokretne stvari na šest lokacija.

Slobode su lišene tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo ''Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga'' propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske. Osobe lišene slobode su nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog predata u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

U operativnoj akciji ''Tragač'' otkriveno je i privremeno oduzeto oko sedam kilograma zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuana, 12 paketića praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu speed, oko 500 grama praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain, 50 cijelih stabljika zeljaste materije na sušenju koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, oko 4500,00 KM, 2065,00 evra i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da je počinjeno navedeno krivično djelo.

Kopirati
Drag cursor here to close