''Alterego I i II''

SIPA uhitila 13 osoba

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, putne isprave, računari i laptopi, bjanko diplome, pečati i druga dokumentacija...
Vijesti / Crna Kronika | 27. 09. 2023. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak 26.09.2023., po nalozima Županijskog suda u Tuzli i Okružnog suda u Banja Luci na području Tuzle, Kalesije, Bijeljine, Zvornika, Srebrenice i Bratunca realizirali operativne akcije ''Alterego I i II'', kada su izvršeni pretresi na 15 lokacija i slobode je lišeno 13 osoba.

Osobe lišene slobode su sprovedene u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega su u zakonskom roku predana u dalju nadležnost postupajućih tužitelja Županijskog tužiteljstva Tuzlanskog kantona i Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, putne isprave, računari i laptopi, bjanko diplome, pečati i druga dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela ''Organizirani kriminal'', ''Krivotvorenje isprava'', ''Ovjeravanje neistinitog sadržaja'', ''Nedopušteno skladištenje robe'' i ''Krijumčarenje'' propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine kao i krivična djela ''Udruživanje radi vršenja krivičnog djela'', ''Falsificiranje isprave'', ''Izdavanje i upotreba neistinitog ljekarskog ili veterinarskog uvjerenja'', ''Davanje mita'', ''Primanje mita'', ''Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja'' i ''Trgovina utjecajem“ propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Suradnja prilikom realizacije navedenih aktivnosti ostvarena je sa policijskim službenicima Ministarstvima unutarnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona, priopćila je SIPA.

Kopirati
Drag cursor here to close