Mržnja

Državno tužiteljstvo preuzima slučaj komentara o ubijenoj djeci iz Viteza

Iz kantonalnog tužiteljstva navode kako ''mjesto izvršenja krivičnog djela izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti nije utvrđeno''…
Vijesti / Crna Kronika | 15. 08. 2023. u 09:46 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Srednjobosanskog kantona predmet koji je formiran u ovom tužiteljstvu povodom prijave podnesenoj od predsjednika Udruge „Osmica“ u Vitezu protiv osobe koja je na Facebook profilu S. N. iz Ključa komentirala stradanje osmero djece u Vitezu tijekom ratnih dešavanja 1993. godine proslijedilo je državnom Tužiteljstvu, potvrđeno je za Bljesak.info.

Žalio što nije ubijeno više

Vijest o obilježavanju obljetnice ubojstva osmero djece u Vitezu komentirao je Samir N. na Facebooku koji je naveo kako mu je žao što nije ubijeno više ustaške djece. Nakon što su njegove poruke krenule kružiti Internetom, pojavila se nova u kojoj navodi da se ništa ne kaje uz psovanje mrtve djece.

Slučaj je prijavljen na više adresa, a Federalna uprava policije proslijedila je slučaj veličanja ubojstva osmero djece u Vitezu županijskom tužiteljstvu Srednjobosanske županije.

MUP Srednjobosanskog kantona zaprimio je prijavu protiv mladića iz Ključa koje je slučaj predalo MUP-u Unsko-sanskog kantona. Oni su pak prijavu proslijedili policiji u Ključu koja je potom prijavu uputila i dežurnom kantonalnom tužitelju USK, koji je odlučio da će istragu o ovom slučaju preuzeti Federalna uprava policije. Sve je završilo kao predmet u tužiteljstvu Središnje Bosne.

Mjesto izvršenja nije utvrđeno

Federalna uprava policije potvrdila ranije je za Bljesak.info kako je ''u vezi predmetnog događaja obavješteno Kantonalno tužiteljstvo Srednjobosanskog kantona u Travniku pod čijim nadzorom se poduzimaju dalje aktivnosti po navedenom''.

Tako je policijskoj postaji Ključ Ministarstvo unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona proslijedilo prijavu protiv osobe iz Ključa koja je na društvenim mrežama komentirala obljetnicu ubojstva osmero djece u Vitezu. Prijavu su potom, kako nam je rečeno iz MUP-a USK, preuzeli SIPA i nadležno tužiteljstvo.

Kako nam je potvrđeno iz Tužiteljstva Srednjobosanske županije, 11. kolovoza predmet je proslijeđen državnom Tužiteljstvu ''obzirom da su posljedice krivičnog djela nastale na cijelom području Bosne i Hercegovine''.

Također, navode kako ''mjesto izvršenja krivičnog djela izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 163. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine nije utvrđeno, zbog čega je predmet dostavljen u nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine''.

Kopirati
Drag cursor here to close