Sky aplikacija

VIDEO: Državljanin BiH uhićen u Dubaiju: Osumnjičen za međunarodnu trgovinu drogom

Vijesti / Crna Kronika | 28. 11. 2022. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Politie / Državljanin BiH uhićen u Dubaiju: Osumnjičen za međunarodnu trgovinu drogom 

Na zahtjev nizozemskog javnog tužiteljstva (OM), u Dubaiju su uhićena dvojica muškaraca zbog sumnje da su umiješani u veliku međunarodnu trgovinu drogom. Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) bit će upućen zahtjev za izručenje obojice osumnjičenih.

Bh. državljanin 

Kako saznaje portal "Avaza", jedan od uhićenih muškaraca ima bh. državljanstvo. Njegov identitet još uvijek nije otkriven.

Video: Operation Desert Light

Uhićenja su dio međunarodne operacije koju koordinira Europol. Pored Nizozemske, uključene su i policijske i pravosudne službe iz Španjolske, Francuske, Belgije, UAE i Sjedinjenih Država. Prilikom uhićenja, istražne službe su intenzivno i uspješno surađivale s policijskim snagama Dubaija i s časnicima za vezu uključenih zemalja stacioniranih u UAE.

U Nizozemskoj, Nacionalna jedinica i odjel kriminalističke istrage Eenheid Roterdam provode krivičnu istragu.

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnji muškarac nizozemske i marokanske nacionalnosti. Progoni ga Državno tužiteljstvo Roterdama zbog uvoza tisuća kilograma kokaina u Nizozemsku 2020. i 2021. godine, sudjelovanja u kriminalnoj organizaciji, pranja velikih količina novca, službene korupcije i posjedovanja vatrenog oružja. Istraga o njemu počela je dešifriranim porukama sa Sky aplikacije.

Istraga 

Riječ je o teškim krivičnim djelima koja ukazuju na međunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike preko luka Antwerpen i Roterdam. Uhićeni muškarac je osumnjičen za važnu koordinirajuću ulogu u uvozu kokaina. Bio je pod međunarodnom potjernicom od travnja 2022. godine i tražen je od strane svih zemalja članica Interpola.

Drugi osumnjičeni uhićen u Dubaiju je 40-godišnji Nizozemac, koji je i državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega je pokrenuta i krivična istraga na osnovu presretnutih Sky poruka. Krivični postupak protiv njega vode tužitelji Državnog tužiteljstva.

Muškarac nije samo osumnjičen za uvoz velikih količina kokaina. On je također osumnjičen za (pripremanje) uvoza blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju lijekova stizale su preko luke Antwerpen i imale su kompaniju u Nizozemskoj kao krajnju destinaciju.

Osumnjičeni je vjerojatno imao važnu vodeću ulogu u uvozu zabranjene robe. Ovo uključuje seriju od približno 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine s odredištem u Nizozemskoj.

Zbog poruka na Sky-u sumnja se i da je muškarac kao organizator, broker i financijer umiješan u uvoz 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južnoafrička Republika) u Roterdam.

49 osoba uhićeno u razbijanju narko kartela, zaplijenjeno 30 tona droge

Europska policijska agencija Europol priopćila je u ponedjeljak da je pomogla u koordinaciji razbijanja kartela kojim se upravlja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a za koji se vjeruje da kontrolira do trećine europske trgovine kokainom.

Policija je uhitila ukupno 49 osumnjičenih u racijama u Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 8. do 19. studenoga, objavila je agencija.

Razbijanje ovog "super kartela" koje je uključivalo jednu "izuzetno veliku ribu" iz Nizozemske sa sjedištem u Dubaiju - uglavnom je ciljalo na kokain koji dolazi iz Južne Amerike preko luka Rotterdam i Antwerpen, prenosi Hina.

"Šefovi narko organizacija, koje Europol smatra metama visoke vrijednosti, okupili su se kako bi formirali ono što je poznato kao 'super kartel' koji je kontrolirao oko jedne trećine trgovine kokainom u Europi", rekao je Europol.

"Razmjer uvoza kokaina u Europu pod kontrolom i zapovjedništvom osumnjičenika bio je ogroman", stoji u priopćenju Europola, dodajući da je tijekom istrage zaplijenjeno više od 30 tona droge.

Operacija za koordinaciju racija napada nazvana je "Desert Light" ("Pustinjska svjetlost") i planirana je dvije godine.

'Izuzetno velika riba'

Europol je priopćio da je Dubai uhitio dvojicu važnih osumnjičenika koji su povezani s Francuskom, dvojicu s Nizozemskom i još dvojicu sa Španjolskom.

Deset osoba uhićeno je u Belgiji, šest u Francuskoj i 13 u Španjolskoj. Još 14 osoba uhićeno je 2021. u Nizozemskoj u sklopu iste operacije, priopćila je organizacija sa sjedištem u Haagu.

Uhićenja su posljednja u nizu koja su uslijedila nakon policijskog hakiranja sofisticiranih šifriranih telefona koje su koristile mreže organiziranog kriminala prošle godine, priopćio je Europol.

Policija je prošle godine ukinula telefonsku platformu SKY ECC, nakon što ju je dugo vremena potajno koristila za prisluškivanje onoga što je navodno bila sigurna komunikacija između trgovaca drogom.

Nizozemski tužitelji rekli su da će zatražiti izručenje osumnjičenih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnji muškarac s dvojnim nizozemskim i marokanskim državljanstvom, koji je pritvoren zbog navodnog uvoza tisuća kilograma  kokaina u Nizozemsku 2020. i 2021. godine.

"Riječ je o teškim kaznenim djelima koja se odnose na međunarodnu trgovinu drogom, uglavnom iz Južne Amerike preko luka Antwerpena i Rotterdama", priopćilo je nizozemsko državno odvjetništvo.

Drugi je 40-godišnjak koji ima državljanstva Nizozemske i BiH, navodi se.

"Jedan od nizozemskih osumnjičenika je izuzetno velika riba", rekao je za AFP izvor iz Europolakoji je želio ostati anoniman.

Nizozemski osumnjičenici navodno su bili povezani s Ridouanom Taghijem, koji je uhićen u Dubaiju 2019. i sada mu se sudi u Nizozemskoj, rekao je izvor.

Taghi je optužen za vođenje velike skupine za krijumčarenje kokaina sa sjedištem u Amsterdamu i suočava se s optužbama koje uključuju i ubojstvo.

Španjolska policija priopćila je da je ukupno 13 osoba uhićeno u Barceloni, Madridu i Malagi 8. studenoga nakon što je 698 kilograma kokaina pronađeno u kontejneru u luci Valencije.

Šef operacije krijumčarenja, britanski državljanin, pobjegao je u Dubai nakon pokušaja uhićenja u Španjolskoj i otamo je nastavio upravljati operacijama, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close