Predsjednik VSTV

Mora se osigurati da dokazi iz Sky aplikacije budu zakoniti

Mora se voditi računa da se osigura da dokazi koji potiču iz tih aplikacija budu zakoniti
Vijesti / Politika | 16. 11. 2022. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljstkog vijeća Bosne i Hercegovine, Halil Lagumdžija kazao da je možda došlo do loše interpretacije njegovih ranijih izjava o Sky aplikaciji i dokazima koje iz te aplikacije pribavljaju nadležni organi.

Da dokazi budu zakoniti

''Niko nije rekao da je korištenje tih dokaza pribavljenih putem tih aplikacija nezakonito. To nitko nije rekao. Samo se mora voditi računa da se osigura da dokazi koji potiču iz tih aplikacija budu zakoniti. Ja sam siguran da će jedan od argumenata obrana biti isticanje prigovora nezakonitosti dokaza'', naveo je Lagumdžija, a prenosi N1.

Na kraju je Lagumdžija rekao da se nada da će kroz predmete koji će uslijediti zbog ove dvije aplikacije obračunati s kriminalom u BiH.

Podsjetimo, Sky aplikacija se dovodi u vezu s mnogim osumnjičenima za razne nezakonite poslove u BiH, ali ono što zabrinjava je da se spominju pripadnici policijskih agencija u BiH, ali i pravosudnih institucija. O tome je u veljače govorio i aktualni ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač. Više od 70.000 uređaja je bilo vezano za korištenje ove kripto aplikacije.

Optužnice još nema, a glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić najavio je:

''Veoma brzo ćemo dobiti optužnice kada je u pitanju ograniziranih kriminalnih grupa koje su otkrivene putem Sky aplikacije. To su složeni predmeti, u kojima je više desetina lica lišeno slobode, i u jednom trenutku smo bili u potpunosti ispunili kapacitete novog državnog zatvora'', kazao je Kajganić.

Sky kao operativni podatak, ne dokaz

Interesantno je da je nekoliko europskih sudova nastavlja s donošenjem odluka kojima odbacuju Sky kao dokaz i kojim ga smatraju kao oprerativan podatak koji može da služi samo tijekom istrage.

Posljednjih tjedana, kako piše i Crimesite, još četiri suda su zaustavili suđenje jer su ta pitanja o zakonitosti Sky prvo postavili višem sudu. Tako je nedavno postupio sud u Zvoleu, Utrehtu, Leuvardenu, a u tjednu prije toga sud u Berlinu, Njemačka.

Kako je crnogorski portal Dan pisao, grupa odvjetnika iz Odvjetničke komore Crne Gore pokrenula je Inicijativu povodom Sky a naišli su i na podršku kolega iz regije, iz Srbije, Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine.

Ćulum: Objektivnim dokazima potkrijepljujemo informacije iz aplikacija 'Sky' i 'Anom'

Šesta godišnja konferencija Prvosudnog foruma za BiH održava se danas i sutra na Jahorini o temi "Odlučivanje u krivičnim predmetima organizovanog kriminala - standardi korištenja dokaza pribavljenih savremenim komunikacionim tehnologijama".

Konferencija okuplja predstavnike Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sudova i tužilaštava u BiH, Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), međunarodnih organizacija, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava i advokate.

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić izjavila je da je tema ovogodišnjeg foruma aktuelna, te da će učesnici dvodnevnog skupa pokušati dati odgovore ne aktulna pitanja kada su u pitanju pravosuđe i temeljna ljudska prava.

- Naši životi se danas u velikoj mjeri odvijaju na društvenim mrežama i internetu, a to pogoduje organiziranom kriminalu koji ne bira sredstva kada je u pitanju organizovanje kriminalnih aktivnosti. Koliko god se sigurnosne agencije i sudovi trude u suzbijanju i rješavanju ovih aktivnosti, toliko se danas otvaraju pitanja zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, tačnije postavlja se pitanje da li dokazi prikupljeni putem aplikacija i interneta zadiru u privatnost i zaštitu ličnih podataka, kao i neka druga prava - kazala je Galić.

Na konferenciji je ostaknuto da je moderni način komunikacije omogućio kriminalnim grupama nove načine djelovanja, te istovremeno pred pravne sisteme postavio nove izazove kako bi borba protiv organizovanog kriminala bila efikasna. Također, pravni sistemi trebaju što prije odgovoriti na koji način se mogu koristiti alati nadzora komunikacija u krivičnoj sferi.

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum ističe da sve informacije prikupljene putem interneta, sigurnosne agencije potkrepljuju prikupljanjem objektivnih dokaza.

- Svaki slučaj na području Bosne i Hercegovine koji su pokrenuti na osnovu informacija prikupljenih putem aplikacija Sky i Anom, potkrijepljeni su objektivnim dokazima. Ne možemo se osloniti na same informacije i sigurno ih u postupcima ne bismo koristili bez objektivnih dokaza, ali ne bih govorio o tome gdje i kako smo prikupljali dokaze - rekao je Ćulum.

Postavljaju se pitanja do koje granice se klasično tumačenje zakonitosti pribavljenih dokaza u sferi savremenih komunikacija može nositi sa savremenim izazovima i da li se protiv organizovanog kriminala može koristiti klasični način otkrivanja, gonjenja i presuđenja.

Kopirati
Drag cursor here to close