Prirodni biser nestaje

Apel vlastima sa Dinare u plamenu: Nužna je pomoć zračnih snaga!

Pomoć države BiH je, tvrde, nažalost do ovog trenutka izostala
Vijesti / Crna Kronika | 13. 04. 2020. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Požar na Dinari

''Ovo do sada napravljeno je premalo, jer bez pomoći helikoptera ili kanadera, teško da šačica ljudi može ugasiti požar koji se širi po nepristupačnom i miniranom terenu'', navodi se u apelu Planinarsko-ekološkog društva Veliki Bat-Uništa povodom požara na planini Dinari.

Iz društva navode da se, pored pandemije, veliki napori ulažu u obranu od požara koji bijesni Dinarom posljednjih 10-ak dana, koji guta cijelu planinu Dinaru s obje strane granice.

Pomoć države BiH je, tvrde, nažalost do ovog trenutka izostala. ''Što je tome razlog ne znamo, možda u Sarajevu nemaju informacije o ovome'', navode.

''Ispred planinarskog ekološkog društva Veliki Bat-Uništa pozivamo i molimo institucije koje odlučuju, ali i sudjeluju u odlučivanju o prioritetima djelovanja zračnih snaga, da zaštite i spase ovaj biser prirode obiju država'', priopćeno je iz društva.

Zabrinjavajuća je činjenica, tvrde, da su mnoge vrste biljaka i životinja u ovih proteklih dana nestale.

''Značaj Dinare za općinu Bosansko Grahovo, Hercegbosansku županiju i Bosnu i Hercegovinu, moramo istaknuti i veliku financijsku štetu, s obzirom na veliku količinu uništene drvne sirovine, te smo se nadali da će bar zbog toga doći do većeg zalaganja i pomoći, ako ne zbog ekoloških onda zbog drugih posljedica koje izaziva ovaj požar'', stoji u priopćenju.

Djelatnici šumarije Bosansko Grahovo sa svom raspoloživom opremom, DVD Korita, CZ općine Bosansko Grahovo, planinari, lovci i lokalno stanovništvo nastoje staviti pod kakvu takvu kontrolu dio požara.

''Ovim putem zahvaljujemo svima koji u ovim trenutcima pokušavaju spasiti što se još spasiti da. Zahvaljujemo se i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici što se odazvala na poziv Stožera CZ HBŽ i koja je od požara zaštitila selo Uništa'', priopćeno je.

Društvo, citirajući načelnicu hrvatske općine Kijevo, Lidije Slavić, podsjeća da na Dinari obitava 1.219 biljnih vrsta i podvrsta, 69 endemskih; 384 beskralježnjaka, 20 endemskih; 24 vrste gmaza, 7 vodozemaca, 36 sisavaca, 176 vrsta ptica, te da to sve sada nestaje u plamenu.

Kopirati
Drag cursor here to close