Plan Zapadnog Balkana

Tegeltija predao Europskoj komisiji infrastrukturne prioritete BiH

Europska komisija najavila je izradu Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan sa ciljem pružanja dugoročne podrške ekonomskom oporavku regije ka EU
Vijesti / BiH-EU | 06. 08. 2020. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija uputio je Europskoj komisiji popis prioritetnih infrastrukturnih projekata u svrhu izrade Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, priopćeno je u četvrtak iz Vijeća ministara.

Naglasak u Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata stavljen je na projekte iz oblasti transporta i energetike. Cilj ovih projekata je, navode, pokretanje gospodarskih aktivnosti, unapređenje trgovinskih tokova, stvaranje radnih mjesta, te unapređenje kvaliteta života građana.

Podsjećamo, deklaracijom sa Summita iz Zagreba od 6. svibnja 2020. godine, Europska komisija najavila je izradu Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan sa ciljem pružanja dugoročne podrške ekonomskom oporavku, poticanju gospodarskog rasta, unapređenju konkurentnosti i približavanju regije Europskoj uniji.

Imajući u vidu značaj predmetne inicijative u kontekstu oporavka i ublažavanja posljedica krize izazvane pandemijom Covida-19, napora za oporavak privrede i pokretanja investicionog ciklusa, Odbor za investicije BiH kojim predsjedava predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija utvrdio je prioritetne projekte, koji će poslužiti kao inicijalna smjernica za definiranje Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, a koji će imati najveći utjecaj na cjelokupan društveno-ekonomski razvoj zemlje, kao i značajan doprinos u ispunjavanju ciljeva u vezi sa procesom pristupanja BiH EU, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close