Sastanak EPP

Čović s europskim liderima: Žalio se na izborni proces

Čović sudjelovao na sastanku EPP lidera Europske unije i Zapadnog Balkana
Vijesti / BiH-EU | 06. 05. 2020. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sudjelovao je na videokonferenciji Europske pučke stranke (EPP) s liderima Europske unije i Zapadnog Balkana.

Okupljeni dužnosnici razgovarali su na temu europskih integracija zemalja u regiji kao i o zajedničkom odgovoru na pandemiju koronavirusa koja je dalje istaknula međunarodnu solidarnost i pojačanu suradnju s europskim partnerima.

Dragan Čović se tom prilikom obratio prisutnim dužnosnicima, govoreći o europskoj BiH, izborima i Izbornom zakonu, Središnjem Izbornom Povjerenstvu i neregularnostima u radu te o odgovoru na koronavirus.

Na navedenom sastanku prisutnima su se obratili i predsjednik Europske pučke stranke, Donald Tusk, premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i drugi dužnosnici iz područja Europske unije i Zapadnog Balkana.

Foto: PR / Videokonferencija

Prenosimo govor Dragana Čovića:

''Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine radila je predano na europskom putu BiH, utjelovljujući viziju demokratske, razvijene i moderne države. Važan dio ove vizije jeste jednakost i povjerenje među konstitutivnim narodima. Jednakost u vidu pravde i pravednosti i povjerenje u zajedničkom djelovanju i koheziji.

Mi, legitimno i demokratski izabrani predstavnici Hrvata kao konstitutivnog naroda, ostajemo u potpunosti posvećeni europskom putu, blisko radeći s Izaslanstvom Europske unije u BiH na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta istaknutih u Mišljenju Europske komisije prethodne godine. Ti prioriteti prepoznali su naše slabe točke kao i naše potrebe, među kojima se posebno ističe pitanje potpunog demokratskog predstavljanja konstitutivnih naroda i manjina u sklopu šireg područja vladavine zakona i ljudskih prava.

        

Naš cjelokupan napredak ispašta zajedno s europskom perspektivom pod teretom protu-ustavnih izbornih odredbi koje dozvoljavaju izbor onih koji ne predstavljaju Hrvate koji su konstitutivan narod. Sa stajališta općih principa demokracije, ustavne i pravedne izmjene Izbornog zakona su prioritet.

Također koristim ovu priliku staviti Vam na znanje neregularnosti u Središnjem izbornom povjerenstvu, koje dalje prijeti narušavanju i ugrozi izbornog procesa. Institucija, čiji je zadatak promatrati i štititi jedno od najbitnijih aspekata demokracije i demokratskih izbora, ne uspijeva biti nezavisno tijelo i nalazi se u velikoj opasnosti da iznevjeri svoju misiju i ljude Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini je borba s koronavirusom danas pod kontrolom. Polako pobjeđujemo ovu bitku, zahvaljujući solidarnosti i pomoći koju primarno dobivamo od Europske unije.

Usprkos brojnim izazovima s kojima smo suočeni, mi, predstavnici hrvatskoga naroda, ostajemo čvrsto i u potpunosti predani našim europskim partnerima i europskom snu, nadajući se da ćemo u ovoj godini steći kandidatski status za BiH.

Važno je da podržavate afirmaciju europskih političkih vrijednosti u BiH, kao i federalni princip dubokog poštovanja za različitosti i konsenzusne demokracije, budući da se budućnost raznolike multinacionalne zemlje poput Bosne i Hercegovine može isključivo graditi na tim vrijednostima.’’

Kopirati
Drag cursor here to close