Europski put

Čović siguran da ćemo brže do cilja

Čović je u Neumu rekao kako je potrebno naći organizacijski model za BiH koji će uvažiti najviše europske demokratske standarde.
Vijesti / BiH-EU | 18. 03. 2021. u 14:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Siguran sam da na našem euroatlantskom putu moramo slijediti naše prijatelje, Republiku Hrvatsku, kako bismo do našeg cilja uspjeli doći mnogo brže nego što smo se prema njemu kretali u posljednjih 10-ak godina'', rekao je u četvrtak u Neumu predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Čović.

''Vjerujem da ćemo dobiti dovoljno jasnog okvira da mi koji se kroz izvršnu, zakonodavnu i uopće političku vlast trudimo pronaći konačna, kvalitetna rješenja za Bosnu i Hercegovinu, te na tragu zaključaka ove konferencije to i uspijemo'', kazao je Čović.

Naglasio je kako je potrebno naći organizacijski model za BiH koji će uvažiti najviše europske demokratske standarde.

Video: Čović: Vjerujem da ćemo pronaći kvalitetna rješenja za BiH

''S druge strane taj model treba uvažiti sva ključna obilježja Bosne i Hercegovine, što je naša povijest, ta multikulturalnost i multietničnost, i sve ono što možemo vezati s tim, i na kraju opet napraviti racionalnu, učinkovitu i upravljivu državu koju danas kao takvu nemamo'', istaknuo je Čović.

Prvi panel dao je, kako kaže, europske okvire za Bosnu i Hercegovinu.

''Drugi će govoriti o federalizmu i kako da nađemo uspješan put i napravimo tranziciju, transformiramo se prema našem euroatlantskom putu koji nema alternativu. Ono što je zadnje je kako izbjeći iskustva iz povijesti, jer smo u zadnjih 120 godina prošli pet različitih uređenja na prostoru u kojem živimo. Ta iskušenja koja su nas pratila kroz povijest, kao grešku ne bismo smjeli ponoviti u budućem vremenu'', kazao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close