Vijeće ministara BiH

BiH u EU Programu jedinstvenog tržišta

Vijeće EU-a i Europski parlament donijeli su u travnju prošle godine Program Europske unije za jedinstveno tržište za razdoblje 2021. - 2027. godine, ukupno vrijedan oko 4,2 milijarde eura.
Vijesti / BiH-EU | 09. 02. 2023. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj u četvrtak utvrdilo je Prijedlog međunarodnog sporazuma između Europske unije (EU), s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije pod nazivom Program jedinstvenog tržišta (Single Market Programme).

Vijeće EU-a i Europski parlament donijeli su u travnju prošle godine Program Europske unije za jedinstveno tržište za razdoblje 2021. - 2027. godine, ukupno vrijedan oko 4,2 milijarde eura.

Glavni ciljevi ovog programa su: povećanje efikasnosti jedinstvenog tržišta; potpora poduzećima, pogotovo malim i srednjim; razvoj visokokvalitetnih europskih standarda; jačanje i zaštita potrošača; unapređenje zdravlja ljudi, životinja i biljaka te dobrobit životinja, kao i uspostavljanje okvira za financiranje visokokvalitetnih statistika. 

Jedan od šest stupova ovog programa predstavlja nastavak programa Europske unije za konkurentnost malih i srednjih poduzeća (COSME) za razdoblje 2014. - 2020. godine, u kojem je sudjelovala i Bosna i Hercegovina.

Sudjelovanje u ovom programu ujedno se može promatrati i kao doprinos ispunjenju dugogodišnjih preporuka Europske komisije koje su upućene BiH u ovoj oblasti.

BiH će za sedam godina sudjelovanja u ovom program na ime ulazne karte osigurati 607.922,00 eura, s tim da će se doprinosi plaćati na godišnjoj razini, uz mogućnost osiguranja dijela novca iz IPA sredstava. 

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Kopirati
Drag cursor here to close