Razgovor u Predsjedništvu

Stoltenberg: Provođenje aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a je zakonska obveza

Bećirović je upoznao glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga s trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu organa vlasti bh. entiteta RS na ustavni poredak naše zemlje.
Vijesti / BiH-EU | 20. 11. 2023. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je stigao u radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Denis Bećirović zahvalio je glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu na prihvaćanju poziva da u 2023. godini posjeti Bosnu i Hercegovinu, kao i na iskrenoj podršci Bosni i Hercegovini i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Nema dileme

Tijekom razgovora Bećirović je poručio da u vezi pitanja kretanja države Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme i da u Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine u članu 84. precizno piše da će "Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a".

Istaknuo je da su prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u NATO i EU. Također, rekao je da je Bosna i Hercegovina spremna dati doprinos kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u Europi i svijetu. Naglasio je da je vanjska politika BiH usmjerena ka očuvanju i unapređenju trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti.

Bećirović je upoznao glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga s trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu organa vlasti bh. entiteta RS na ustavni poredak naše zemlje. On je rekao da je važno zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se država Bosna i Hercegovina mogla posvetiti EU i NATO integracijama.

Garant sigurnosti

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da NATO ostaje garant sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Rekao je da NATO ne odobrava retoriku koja podstiče podjele i ugrožavanje funkcionisanja institucija države BiH. Također je naglasio da su europski i NATO put Bosne i Hercegovine kompatibilni, te da će NATO pomagati reformske procese, koji približavaju Bosnu i Hercegovinu članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović podsjetio je da je njegova prva međunarodna posjeta bila sjedištu NATO-a gdje je razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Naglasio je da je ta posjeta imala simbolični i strateški značaj, uz poruku da će BiH sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO-u, priopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Krišto: Saradnja s NATO-om prilika za unapređenje sigurnosti i jačanja obrambenih kapaciteta

Mi ćemo i dalje u Bosni i Hercegovini aktivno raditi na postizanju konsenzusa oko svih pitanja kada je u pitanju suradnja BiH i NATO-a, to je naša obveza, a i sve ono što imamo i čemu težimo jeste osiguranje mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u BiH, a i u cijeloj regiji, izjavila je danas predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, javlja Anadolu.

Krišto je u ponedjeljak ujutro u Sarajevu dočekala je glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Nakon sastanka delegacija BiH i NATO-a, Krišto i Stoltenberg su održali konferenciju za medije na kojoj je Krišto istaknula da je sastanak bio produktivan i konstruktivan, te da su razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa za suradnju BiH i NATO-a, a koja su vezana za stabilnost i sigurnost u BiH i regiji.

Suradnja s NATO-om odgovor na sve izazove

"Želim kazati da suradnja s NATO-om nama pruža priliku za unapređenje sigurnosti i jačanja obrambenih kapaciteta kroz sudjelovanje u mirovnih misijama gdje unapređujemo sposobnost naših Oružanih snaga. Istaknut ću da upravo ovi elementi osiguravaju da možemo efikasno odgovoriti na sve izazove, uključujući terorizam, organizirani kriminal i druge prijetnje koje postoje, ne samo u BiH nego i u čitavom svijetu", rekla je Krišto.

Foto: Anadolija / Krišto: Saradnja s NATO-om prilika za unapređenje sigurnosti i jačanja obrambenih kapaciteta

Naglasila je da suradnja vodi modernizaciji institucija i procesa u BiH jer uspostavljanje standarda koji su u skladu s NATO-om zahtijeva provođenje reformi, ne samo u vojnom nego i u širem društvenom kontekstu.

"Želim naglasiti da je BiH zemlja koja sudjeluje u Akcijskom planu za članstvo u MAP-u, što zapravo signalizira da postoji politička odluka od strane NATO-a da BiH može postati članica NATO-a i da partnerstvo i potencijal da transformira BiH, da joj pruži priliku da se integrira u europske strukture što je ključno za njenu stabilnost i prosperitet same zemlje", rekla je Krišto.

Naglasila je da su ovo teme od izuzetne važnosti za sve u BiH, te da bi o tome govorili potrebno je postići politički konsenzus i poštovati Ustav BiH, ustavnu strukturu i nadležnosti i kroz dijalog i međusobno uvažavanje doći do stavova koji su važni za BiH kad je u pitanju suradnja s NATO-om.

Projekt potpore

Zahvalila je Stoltenbergu na odobrenom paketu pomoći koji su pružili institucijama i vlastima BiH radi jačanja obrambenih kapaciteta.

"Radi se projektu potpore i podrške između 48 i 53 milijuna eura, odnosi se na devet projekata iz oblasti obrambenog sektora i tri projekta iz oblasti sigurnosnog sektora. Radi se o tome da se projekti mogu implementirati u narednih pet godina", rekla je ona.

Dodala je da će, uz sve što NATO pruža BiH, nastaviti raditi na poboljšanju suradnje što u ovom slučaju podrazumijeva izradu Programa reformi za 2023. jer je to nešto što obvezuje BiH i što je prvi zadatak otkako se konstituirala Komisija za suradnju s NATO-om.

Kopirati
Drag cursor here to close