Karoline Edtstadler

Austrija poziva BiH da dokaže spremnost na provedbu reformi

Europska je komisija preporučila da se u slučaju BiH to odgodi do ožujka naredne godine.
Vijesti / BiH-EU | 01. 12. 2023. u 12:55 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrija želi što brže približavanje BiH Europskoj uniji, uključujući otvaranje pristupnih pregovora, potvrdila je u petak u Sarajevu austrijska ministrica za EU Karoline Edtstadler, ali je upozorila kako će tempo ovisiti o onome što naprave vlasti i pozvala je BiH da dokaže spremnost na provedbu reformi.

Austrija je u skupini država članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, koje se zalažu da BiH što dobije "zeleno svjetlo" za otvaranje pregovora o pristupanju Europskoj uniji a ministrica Edtstadler je boravila u službenom posjetu BiH gdje se uz članove Predsjedništva sastala i s doministrom vanjskih poslova Josipom Brkićem.

Trenutak od ključnog značenja

Nakon toga novinarima je kazala kako je predstojeći sastanak šefova država ili vlada članica EU sredinom prosinca važan događaj koji može bitno odrediti kako će se odvijati proces proširenja jer Vijeće EU treba donijeti konačnu odluku o tome s kim će i kada biti otvoren pregovarački proces.

Europska je komisija preporučila da se u slučaju BiH to odgodi do ožujka naredne godine, a bosanskohercegovačkim je vlastima istodobno upućen poziv da do tada osiguraju usvajanje tri do četiri zakona iz reformskog paketa definiranog još 2019. godine i time dokažu svoju opredijeljenost za europske integracije.

Video: Edtstadler: Geopolitički je nužnim da BiH bude sa Europskom unijom

"To znači kako je sada trenutak u kojemu je od ključnog značenja da BiH još jednom dokaže kako je spremna provoditi reforme", kazala je Edtstadler u Sarajevu upozoravajući kako je samo BiH ta koja može presudno odrediti kojom će se brzinom provoditi reforme pa tako i njeno integriranje u EU.

Okončati razdoblje stagnacije

Istaknula je kako je u zajedničkom interesu EU i država regije okončati razdoblje stagnacije na zapadnom Balkanu, a Austrija pri tom ne želi dopustiti da taj dio kontinenta a posebice BiH budu na začelju popisa izazova koje valja rješavati.

Dodala je kako Beč snažno podupire instituciju visokog predstavnika za BiH te smatra potpuno neprihvatljivim napade na njega koji dolaze iz Republike Srpske kao i postupke vlasti tog entiteta kojima se ograničava sloboda govora i okupljanja.

Doministar Brkić kazao je kako je BiH odlučna iskoristiti priliku koja im je ponuđena "najboljim do sada" mišljenjem Europske komisije o napretku.

Kopirati
Drag cursor here to close