OSCE

Aggeler: Potrebne hitne reforme

Naglasio je kako izabrani lideri Bosne i Hercegovine imaju ''ključnu priliku da surađuju i stvore prosperitetnu, stabilnu i sigurnu zemlju''.
Vijesti / BiH-EU | 15. 12. 2022. u 18:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svjetlu izjave Vijeća Europske unije (EU) kojom se Bosni i Hercegovini dodjeljuje status zemlje kandidata, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Brian Aggeler kazao je kako je ovo ''veoma dobrodošla prilika i važna prekretnica na putu zemlje ka europskim integracijama. Čestitamo građanima i građankama Bosne i Hercegovine na ovom uspjehu''.

''Ovaj status, koji su dodijelile države članice EU, može poslužiti kao važan podsticaj za izabrane lidere da konkretno rade na prijeko potrebnim, dugo odlaganim i hitnim reformama''.

''Ove reforme uključuju, ali nisu ograničene na jačanje vladavine prava i dobrog upravljanja, zaštitu osnovnih prava, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala te poduzimanje pozitivnih poteza za jačanje međusobnog povjerenja, razumijevanja i poštovanja između zajednica'', istaknuo je Aggeler.

Naglasio je kako izabrani lideri Bosne i Hercegovine imaju ''ključnu priliku da surađuju i stvore prosperitetnu, stabilnu i sigurnu zemlju''.

''Radeći zajedno, izabrani dužnosnici mogu odvesti sve građane i građanke u budućnost sa boljim životnim standardom, što zauzvrat smanjuje njihov egzodus. Sada je vrijeme da ispunimo obećanja o boljoj budućnosti u interesu svih građana i građanki Bosne i Hercegovine'', dodao je.

''Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini spremna je nastaviti blisku suradnju sa vlastima u BiH kako bi podržala ključne reformske procese u državi i pomogla Bosni i Hercegovini u postizanju njenih strateških ciljeva, u skladu sa principima i obavezama država članica OSCE-a'', zaključio je Aggeler.

Kopirati
Drag cursor here to close