Magdeburg i Veszprem u posljednjem kolu odlučuju o drugom četvrtfinalistu

Zagreb na pogon Klarice i Mandića ide u nokaut fazu Lige prvaka!

Na kraju utakmice svjedočili smo lijepim scenama. RK Zagreb zatražio je dozvolu od EHF-a da im ukažu mogućnost dodjele nagrade Nikoli Karabatiću za ono što je napravio kroz cijelu svoju karijeru.
Sport / Rukomet | 01. 03. 2024. u 09:39 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fenomenalnu smo utakmicu gledali u zagrebačkoj Areni. Zagreb je pred 15 tisuća navijača svladao PSG rezultatom 28:26 i osigurao plasman u osminu finala Lige prvaka. Najbolji u redovima hrvatskog prvaka bili su tek oporavljeni Luka Lovre Klarica s deset postignutih golova, te Kos i Čupić koji su pridodali četiri.

Ljubušak Matej Mandić imao je još jednu odličnu utakmicu u dresu Zagreba. Upisao je 11 obrana, od kojih su par bile ključne u trenutcima kada se „lomila“ utakmica. Za PSG najefikasniji je bio pivot Syprzak sa 6 golova, dok je Sole s krila dodao četiri. Vratari Green i Palicka su zajedno skupili 11 obrana.

Koliko je ova utakmica cijelim tijekom bila izjednačena dovoljno govori činjenica da niti jedna ekipa nije imala vodstvo veće od dva gola razlike. Prvih petnaest bilo je 6:5 za Zagreb. U potpunosti izjednačena utakmica. Mandić i Green su brojali po tri intervencije na obje strane terena.

PSG je puno više griješio, govori podatak da su u 25. minuti imali 7 tehničkih grešaka, dok je Zagreb napravio tri. No, iskustvo gostiju, odnosno neiskustvo domaćih držali su utakmicu cijelo vrijeme izjednačenom.

Iznimno je bio važan povratak nedovoljno oporavljenih Srne i Klarice što je bilo vidljivo, ali su glavne violine Zagreba žrtvovale sve od sebe i zaigrali u ovoj iznimno važnoj utakmici.

Imali su priliku domaćini u 24. minuti otići na +3, no niz grešaka i par obrana Greena vratili su PSG u potpuni egal (10:10). Na poluvrijeme se otišlo sa rezultatom 13:13, Mandić je imao priliku pogoditi u posljednjoj sekundi sa svojih vrata na praznu mrežu, ali nije imao sreće. Paris cijelo prvo poluvrijeme nije imao više od +1, dok je Zagreb jednom imao dva gola viška.

Drugo poluvrijeme PSG je zaigrao agresivnije, a Zagreb je usporio. Tri minute su hrvatskom prvaku trebale da postigne gol u drugom dijelu, koji je došao sa sedmerca koji je realizirao Čupić.

Nakon toga Zagreb ponovno prikazuje igru iz prvog dijela, Mandić veže dvije obrane a Klarica vraća utakmicu na početak(17:17). Vrijedi napomenuti da su se ove situacije dogodile kada je Zagreb bio u situaciji s igračem manje.

PSG je prvih deset minuta nastavka imao u više navrata dva gola viška, ali upornost i želja domaćina se isplatila u 42. minuti kada dolaze do prvog vodstva u drugom poluvremenu. Pogodio je Kos za 20:19.

Domaći nošeni velikom podrškom s tribina nastavljaju sjajno igrati kada Kos i Klarica vežu dva pogotka te odvode Zagreb na dva gola viška u 34. minuti (22:20). Uslijedila je napadačka kriza, Mandić je fenomenalnim obranama izluđivao Balaguera, desnog krilnog PSG-a kojemu je obranio dvije vezane lopte praktički iz kontre da održi Zagreb na minimalnoj prednosti.

U 52. minuti Zagreb ima +2(24:22) i činilo se kako će utakmicu mirno privesti kraju. No, PSG odlično odgovara serijom 4:0 i s dva gola manjka, nakon pet minuta prelaze u dva gola viška 5 minuta do kraja(26:24). Činilo se kako će Zagreb izgubiti utakmicu na identičan način kao i u Parizu kada su Francuzi slomili otpor hrvatskog prvaka u zadnjih deset minuta.

Dobrom obranom i riskantnom igrom Pariza sedam na šest Dibirov pogađa sa svoje polovice i vraća utakmicu u egal(26:26) dvije i pol minute do kraja. Nakon toga Luka Karabatić promašuje zicer s linije 6 metara, a nakon toga pravi i grešku u obrani.

Kos se zaletio na gol i iznudio isključenje obrambenog specijalista PSG-a te sedmerac u 29.minuti utakmice. To je značilo da će Parižani do kraja igrati s igračem manje, a Kosov napadački doprinos Čupić je sa sedmerca konvertirao u pogodak i minimalno vodstvo Zagreba minutu i pol do kraja.

Nakon toga, ukazuje se Mandić. Standardno, kada je najpotrebniji. Fenomenalni Ljubušak brani dvije vezane lopte, Klarica pogađa „od gola do gola“ i Zagreb odlazi na nedostižnih 28:26.

Na kraju utakmice svjedočili smo lijepim scenama. RK Zagreb zatražio je dozvolu od EHF-a da im ukažu mogućnost dodjele nagrade Nikoli Karabatiću za ono što je napravio kroz cijelu svoju karijeru.

Time je hrvatski prvak na pravi, sportski način, odao omaž jednom od najvećih svjetskih igrača u povijesti, a ujedno i igraču koji je bio najveći rival hrvatske rukometne reprezentacije kroz cijelu svoju karijeru. Nagradu mu je uručio sportski direktor RK Zagreb, bivši reprezentativac Damir Bičanić.

Karabatić je također dobio mikrofon u ruke kako bi se obratio zagrebačkoj publici. Izjavio je kako je počašćen i zahvalan, te se na šaljiv način osvrnuo kako je ovo prvi put da doživljava pljesak hrvatskih navijača u Zagrebu. Također je naglasio kako, iako je igrač Francuske cijeli svoj život koja ga je iznijela na rukometnu scenu, uvijek u sebi ima dio hrvatskog, što je izmamilo gromoglasan pljesak domaćih pristalica.

Ovim je porazom PSG izgubio priliku da u posljednjem kolu igra za drugo mjesto u skupini i prolaz u četvrtfinale. Zagreb je učinio da Pariz svoj put do trona Europe mora tražiti jednu stepenicu ranije, u osmini finala. Tako su Kiel i Aalborg postali sigurni četvrtfinalisti jednu utakmicu prije kraja odigravanja grupne faze.

Posljednje kolo Zagreb očekuje susret s Kielom u Njemačkoj, a PSG će na domaćem terenu dočekati mađarski Szeged.

Kolstad pao u Poljskoj

Ispostavilo se da Zagrebu i nije bila potrebna pobjeda za prolazak jer je Kolstad izgubio od Kielcea i tako sigurno ispao iz kalkulacija za prolazak u sljedeću fazu. Bilo je 31:23 za Kielce, a najbolji u redovima domaćina su bili Alex Dujshebaev s 9, odnosno Dylan Nahi sa 6 pogodaka. Kod norveškog predstavnika Lyse, Sagosen i Setterblom postigli su po pet golova.

Nije Kolstad uspio prenijeti dobru igru od prije neki dan kada su osvojili norveški kup protiv Elveruma i već u grupnoj fazi završavaju svoje putovanje u Ligi prvaka. Pomalo iznenađujuće, jer se od ove ekipe očekivalo mnogo.

Okupljeni norveški reprezentativci, predvođeni "alfom i omegom" reprezentacije i nekad jednog od najvećih talenata svijeta, Sanderom Sagosenom, morat će sljedeće godine pokušati napraviti pothvat do vrha Europe, ako uopće ostanu na okupu.

Kielce u zadnjoj utakmici grupne faze gostuje kod danskog Aalborga, a Kolstad će kući dočekati najgoru ekipu u grupi, makedonski Eurofarm Pelister i tako nastojati okončati ovu europsku epizodu pobjedom.

Magdeburg i Veszprem dogovorili susret o četvrtfinalistu

Magdeburg je zahvaljujući Gisli Kristjanssonu upisao vrlo važnu pobjedu protiv Barcelone u pretposljednjem kolu Lige prvaka. Slavili su Nijemci na domaćem terenu rezultatom 29:28, a Gisli je u posljednjoj sekundi pogodio za trijumf.

Ujedno je Islanđanin ponio i titulu igrača utakmice. Postigao je 6 pogodaka, a po pet su pridodali Claar i Magnusson. Kod Blaugrane Frade je s crte postigao 8 golova, dok je Gomez Abello s krila dodao 7. Još jedna dobra partija vratara Nielsena nije vrijedila. 11 obrana bilo je nedovoljno za Barcu da upiše trijumf.

Utakmica sa dva lica, nekako je opis ove utakmice. Počelo je izjednačeno, gol za gol. Kako i priliči za dvije vodeće ekipe u svojoj grupi. Sredinom prvog dijela Barcelona nošena dobrom igrom u obrani i kvalitetnim napadom polako se odmiče. U par navrata bilo je i tri gola viška na kontu gostiju, ali se ipak na poluvrijeme otišlo s minimalnom prednošću(13:14).

Početak drugog dijela izgledao je kao da igrači Magdeburga nisu ni izašli iz svlačionice. Barca je povećavala prednost, koja je u jednom trenutku serijom pogodaka došla i na +4(17:21). Tad se bude Nijemci.

Svjesni važnosti ove utakmice krenuli su igrati bolje. Gisli se pojavio, koji je odigrao svega 4 minute u prvom poluvremenu. Serija 5:0 dovodi Magdeburg u prednost prvi put nakon dugo vremena. Bilo je 22:21 u 46. minuti.

Nakon toga opet, gol-za-gol. Barcelona u jednom trenu radi seriju 3:0 i vraća prednost na svoju stranu. Ispravlja se njemački predstavnik i na kraju, golom Gislija doslovno u posljednjoj sekundi odnose pobjedu kojom zadržavaju drugo mjesto na ljestvici.

Mađarski Telekom Veszprem upisao je pobjedu na gostovanju kod Montpelliera. Bilo je 37:31 za goste. Najbolji kod pobjednika bili su Vailupau s 8, odnosno Remili sa 7 pogodaka, dok je vratar Corrales upisao 10 obrana. U francuskoj momčadi najefikasniji je bio Sebastian Karlsson s 5 pogodaka.

Bila je to više-manje utakmica gdje je Veszprem suvereno vladao terenom i održavao pristojnu razliku, no bilo je trenutaka kada se Montpellier vraćao, osobito u prvom poluvremenu. Iako su gosti u više navrata prvih 30 minuta imali i četiri do pet golova viška, Montpellier serijom 4:0 pred odlazak na poluvrijeme uzima prednost (18:17).

Loš završetak prvog dijela bio je alarm za mađarskog predstavnika da posloži svoje redove. Što su i napravili. Potpuna dominacija u drugom dijelu. Držao se domaćin jedno vrijeme, do 36. minute kada Veszprem odlazi na +2. Od tog trenutka Montpellier više nije znao za prednost. Samo su više tonuli u zaostatak. Serijom 4:0 u rasponu od 36. do 41. minute Veszprem je riješio pitanje pobjednika.

Do kraja su samo mirno održavali prednost, a u konačnici su je i povećali na velikih +6.

Barcelona u posljednjem kolu igra protiv Montpelliera, gdje se očekuje pobjeda i odlazak u četvrtfinale. Veszprem i Magdeburg će u međusobnom srazu u zadnjem kolu odrediti drugog putnika u četvrt završnicu. Trenutno Magdeburg ima 22 boda, a Veszprem 20.

Ovu će prednost od dva boda Nijemci morati potvrditi na vrućem gostovanju u Mađarskoj, a Veszprem će napasti svim snagama jer nemaju što izgubiti. Moraju pobijediti ako žele preskočiti jednu stepenicu i otići u četvrtfinale, dok će Magdeburgu biti dovoljan i bod za preskakanje jedne stepenice nokaut faze.

Kopirati
Drag cursor here to close