Senzacija u Norveškoj

Zagreb na korak do osmine finale

Ova utakmica je od samog početka bila jednosmjerna ulica. Obje ekipe ušle su s velikim ulogom jer je ishod ove utakmice gotovo sigurno odlučio prolaznika u eliminacijsku fazu najvećeg klupskog natjecanja.
Sport / Rukomet | 22. 02. 2024. u 01:37 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukometaši Zagreba deklasirali su aktualnog norveškog prvaka Kolstad na gostujućem terenu u Trondheimu rezultatom 25:34.

Najbolji u redovima Zagreba bili su Kos i Morales s po pet pogodaka, dok su kod domaćina najefikasniji bili Lyse sa šest te Aalberg i Gudjonsson s po četiri gola. Matej Mandić je na vratima pobjedničke ekipe odigrao još jednu odličnu utakmicu, upisao je 11 obrana i upisao solidnih 33 % obrana.

Ovom su se pobjedom rukometaši hrvatskog predstavnika jednom nogom plasirali u osminu finala Lige prvaka.

Drugi je ovo put ove sezone da je hrvatski prvak očitao lekciju rukometašima Christiana Bergea koji u svojoj ekipi imaju čak osam norveških reprezentativaca. Prvi susret odigran u Zagrebu završio je 31:20 za hrvatski klub.

Ova utakmica je od samog početka bila jednosmjerna ulica. Obje ekipe ušle su s velikim ulogom jer je ishod ove utakmice gotovo sigurno odlučio prolaznika u eliminacijsku fazu najvećeg klupskog natjecanja.

Iako bez dva ključna igrača, Srne i Klarice, rukometaši Zagreba ušli su odlučno i spremno pobijediti današnju utakmicu. Norvežani su pokazali nervozu i psihološku nespremnost za vjerojatno ključni susret o putniku u osminu finala.

Prvu minutu odmora pozvao je trener Kolstada u 13. minuti pri rezultatu 4:7 za Zagreb. Jedini golovi rukometaša trenera Bergea bili su s igračem više što dovoljno govori o tome koliko je Zagreb bolji bio u igri „6 na 6“.

Kolstad je igrao svoju prepoznatljivu igru na brzi centar te kontre i polukontre, dok je Zagreb discipliniranom obranom i taktičkim napadom savršeno odolijevao napadima domaćina koji su iza sebe u Kolstad Areni imali podršku pune dvorane svojih navijača.

U izostanku hrvatskih reprezentativaca i dirigenata zagrebačke ekipe, Zvonimira Srne i Luke Lovre Klarice, sav teret i odgovornost je pala na Miloša Kosa i desnog vanjskog Moralesa koji su odigrali briljantno.

Prvih 15 minuta Morales je već bio na stopostotnom šutu, 4/4, sve iz igre. Mandić je također bio važan kotačić u podebljavanju zagrebačke prednosti, na polovici prvog poluvremena imao je 4 vrlo važne obrane.

Goropadnost i snagu Zagreba pokazala je činjenica da se čak i obrambeni specijalist, hrvatski veteran Jakov Gojun u 16. minuti upisao u strijelce iz jedne polukontre. Nakon prvih 15 minuta Zagreb je otišao na prvu osjetnu prednost, bilo je 5:10 za hrvatskog prvaka.

Do kraja poluvremena Kolstad se pokušao vratiti igrom „7 na 6“, no ni to im nije prolazilo pored raspoložene obrane i Mandića. Na poluvrijeme se otišlo sa velikih +8 za Zagreb(10:18), a Mandić je imao 40% obrana, odnosno 6/15 obranjenih udaraca. Jedini problem za Zagreb je bio ozljeda Moralesa koji se u drugom dijelu nije vraćao u igru.

Drugo poluvrijeme bilo je odrađivanje posla. Prvih petnaest minuta nastavka pretežno se igralo gol-za-gol što je išlo u korist Zagreba. Ozljede gostujućih igrača nažalost nisu samo ostale na Moralesu. Mladi Paolo Kraljević je u 48. minuti nezgodno stao i ozlijedio lijevu nogu.

Kolstad je prvi put malo bliže došao u 52. minuti kada su zaostatak spustili na pet golova razlike (23:28). Nakon male krize vratara Mandića, u igru posljednjih 10 minuta ulazi Grbavac koji netom nakon ulaska brani jednu od ključnih lopti kojim je spriječio približavanje domaćih.

Pet minuta prije kraja sve je u potpunosti riješio Ivan Čupić koji je postigao gol s krila za 30:23. Utakmica je završena 34:25 u korist Zagreba, a igračem utakmice proglašen je Miloš Kos.

Sada Zagreb ima 3 boda više od Kolstada dva kola prije kraja. Sljedeće kolo hrvatski prvak dočekuje francuski PSG, dok će Kolstad morati ići na pobjedu protiv poljskog Kielce-a jer u slučaju da tu ispuste bodove, Zagreb je sigurno u osmini finala Lige prvaka, što je sasvim realan scenarij jer je poljski prvak puno kvalitetnija momčad od Norvežana.

Magdeburg i Aalborg opravdali statuse favorita

Njemački Magdeburg očekivano je slavio na gostovanju kod slovenskog Celja uvjerljivom pobjedom 27:37. Bio je ovo preveliki zalogaj za Slovence, koji su još bez osvojenog boda u Ligi prvaka. Najbolji kod Magdeburga bili su Mertens i Magnusson koji su postigli po osam golova, a kod Celja je Cokan postigao sedam, dok mu se Janc pridružio s pet golova.

Prvo poluvrijeme je već odlučilo pobjednika, kada je njemački predstavnik otišao na velikih +6 (12:18). Do kraja su povećali prednost i pobjedu zaokružili na 10 razlike.

Ovom pobjedom jedan su korak bliže prema direktnom plasmanu u četvrt završnicu Lige prvaka jer se trenutno nalaze na drugom mjestu s 20 osvojenih bodova iz 12 utakmica. Prve dvije ekipe prolaze direktno u četvrtfinale, dok sljedeće četiri svoj put do finala moraju tražiti u osmini finala.

Za igrače Magdeburga bila je ovo iznimno važna pobjeda jer ih sljedeće kolo očekuje susret s prvoplasiranom Barcelonom, a utakmicu nakon toga igraju s trećeplasiranim Veszpremom. Sve je izvjesnije da će utakmica s Veszpremom odlučiti direktnog putnika u četvrtfinale jer Barcelona ima nešto lakši raspored od svojih konkurenata.

Danski Aalborg je pobjedom na domaćem terenu protiv Szegeda upisao vrlo važnu pobjedu kako bi isprali gorak okus od nedavnog poraza u finalu danskog kupa. Slavili su rezultatom 31:26 i privremeno preuzeli prvo mjesto na ljestvici u grupi A, ali s utakmicom više od Kiela koji sutra igra protiv fenjeraša Eurofarma.

Najbolji u redovima Aalborga bio je Slovenac Aleks Vlah s pet golova, a kod gostiju je najbolji bio hrvatski reprezentativac Mario Šoštarić sa sedam pogodaka. Od ostalih hrvatskih igrača u redovima gostujuće ekipe Jelinić je upisao dva pogotka, dok se Luka Stepančić nije upisao u strijelce.

Szeged je veliki dio utakmice imao prednost sve do posljednjih petnaest minuta kada domaćini rade seriju 4:0 i prelaze u vodstvo (26:24). Do kraja je ta prednost porasla i na komotnih +5.

Iznimno je napeta situacija u grupi A gdje se još ne zna niti jedan siguran putnik u četvrtfinale. Aalborg je na 16 bodova s utakmicom više od Kiela koji ima isti učinak. S utakmicom manje od Danaca su i momčadi Kielcea i PSG-a koji imaju tri boda manje. Bit će zanimljivo vidjeti

kako će se situacija u ovoj grupi rasplesti. Izgleda da će posljednje kolo odlučiti konačni poredak.

U derbiju večeri Wisle i Montpelliera domaći odnijeli pobjedu

Jedina utakmica koja je bila na rasporedu od 20:45 ponudila je i najnapetiji dvoboj. Wisla Plock je dočekala francuski Montpellier i savladali su francuskog predstavnika rezultatom 22:18. Najbolji kod domaće ekipe bili su Lučin s pet te Daszek i Fazekas po četiri gola, dok su za goste najveći doprinos dali Fernandez s četiri, odnosno Arthur i Yanis Lenne s po tri gola. Lovro Mihić je za Wislu upisao dva pogotka.

Prvo poluvrijeme bilo je izjednačeno, 10:10. Niti jedna ekipa se nije odvajala na više od dva gola prednosti što je činilo dvoboj tijekom cijele utakmice potpuno neizvjesnim. Sve do posljednjih 15 minuta utakmice.

Prvih petnaest minuta drugog dijela Wisla otvara bolje te u 45. minuti bilježe prednost od dva razlike(16:14). Nakon toga Poljaci su skinuli psihološki teret sa svojih leđa i zaigrali puno bolje. U konačnici su otišli i na uvjerljivih +4.

Ovom je pobjedom Wisla došla na korak od prolaska u sljedeću fazu jer su „pobjegli“ na dva boda od direktnog konkurenta Porta za to posljednje, šesto mjesto koje vodi u sljedeću fazu natjecanja, a Portugalce sutra očekuje susret s prvoplasiranom Barcelonom. Također, posljednje kolo spaja Wislu i Porto ako se do tada ne odluči putnik u osminu finala.

Kopirati
Drag cursor here to close