Liga prvaka

Domaćini opravdali uloge favorita, Barcelona prvi četvrtfinalist

Kompletirano je 12. kolo rukometne Lige prvaka. Pobjednici iz četiri utakmice na današnjem rasporedu su, zanimljivo, sve domaće ekipe (Kiel, Veszprem, Barcelona i PSG).
Sport / Rukomet | 23. 02. 2024. u 00:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Favoriti su opravdali svoj status i dva kola prije kraja jedina je  Barcelona osigurala izravan plasman u četvrtfinale. Sve je još otvoreno, pred nama su uzbudljiva dva posljednja kola nakon kojih ćemo saznati sve putnike u nokaut fazu.

Veszprem u uzbudljivoj utakmici bolji od GOG-a

Mađarski Telekom Veszprem na domaćem je terenu pobijedio danski GOG rezultatom 34:31. Pred rasprodanom Veszprem Arenom rukometaši Momira Ilića opravdali su ulogu favorita i tako ostali u utrci za prva dva mjesta u skupini B, pozicije koje vode direktno u četvrtfinale Lige prvaka.

Najbolji kod domaćina bili su Fathy Omar i Nedim Remili s po šest golova, dok je vratar Jensen prikupio 11 uspješnih intervencija. Gostujućoj ekipi nije pomogao ni danas fenomenalno raspoloženi Hans Aaron Mensing koji je postigao 10 pogodaka, kao ni vratar Thulin koji je prikupio jednu intervenciju više od domaćeg čuvara mreže(12).

Odsustvo Emila Madsena, najboljeg igrača GOG-a i drugog strijelca ovog prestižnog natjecanja s čak 72 gola u 11 utakmica, bilo je izraženo. Danci svakako nisu bili favoriti za pobjedu danas, ali kada se pogleda na semafor, ovih -3 bez glavnog topnika GOG-a itekako daje pravo zamisliti se bismo li svjedočili iznenađenju da je Madsen danas zaigrao.

Na poluvremenu se već odlučio pobjednik. Šira rotacija Veszprema opravdala je njihovu ulogu favorita te su na poluvrijeme otišli s vodstvom 19:13. Većim dijelom prvih 15 minuta igralo se u egalu, no ulaskom vratara Jensena na Veszpremov gol u 18. minuti, Mađari prave osjetnu prednost. U 12 minuta Jensen je „skinuo“ pet lopti i bio važan kotačić serije pogodaka u režiji mađarske ekipe.

Prvi timeout u drugom poluvremenu poziva Veszpremov trener Ilić, već nakon 6 minuta. Vidljivo je bilo da su domaći igrači ušli dosta opuštenije u nastavak utakmice i olako su primali golove te pravili puno tehničkih pogrešaka. Ilić ih je pokušao razbuditi, no minuta odmora nije urodila plodom.

Štoviše, koristila je GOG-u koji je krenuo još jače. Nakon timeouta Danci rade seriju 2-0 i vraćaju se u potpunosti u utakmicu(22:19). Nerezonski udarci domaćih rukometaša i zakašnjelo vraćanje u obranu omogućili su GOG-u da dođu na samo dva gola minusa.

Nakon toga Veszprem se budi i vraća prednost na +6(25:20). Vratar Jensen je obranama i s čak dva vezana pogotka u 42. minuti bio zaslužan za tu prednost.

Vratio se GOG na samo tri gola zaostatka pet minuta do kraja, no par ključnih pogodaka Nedima Remilija učinili su da Veszprem mirno privede utakmicu kraju.

Ovom je pobjedom mađarski predstavnik ostao u borbi za prva dva mjesta koje vode direktno u četvrtfinale Lige prvaka. Posljednja dva kola očekuju ih susreti s francuskim Montpellierom, a u zadnjem kolu igraju na domaćem terenu protiv njemačkog Magdeburga, izravnog konkurenta za drugu poziciju i direktan plasman u četvrt završnicu najprestižnijeg klupskog natjecanja. GOG s druge strane ima odigrati utakmice s Wislom i ekipom Celja, koja još nije osvojila niti jedan bod u 12 utakmica.

Kiel rutinski protiv Eurofarma, Barcelona prejaka za Porto

Njemački Kiel uspješno je na domaćem terenu slavio protiv makedonskog Eurofarm Pelistera rezultatom 29-23. Kod Kiela najbolji je bio srednji bek s Farskih Otoka, Elias Ellefsen s osam golova, dok je kod gostiju srpski reprezentativac, desni krilni Bogdan Radivojević postigao šest pogodaka. Domagoj Duvnjak postigao je jedan pogodak za Kiel iz dva pokušaja.

Prvo poluvrijeme Kiel je većinski imao veću prednost nego što je to prikazao rezultat na kraju, bilo je +9 nakon prvih pola sata. Rotiranje igrača i opuštenija obrana omogućili su rukometašima Eurofarma da drugo poluvrijeme poprave dojam i razliku spuste na -6 (29:23).

Bila je ovo savršena utakmica da domaći strateg Filip Jicha raspodijeli minute svim igračima. Skoro svi su se upisali u listu strijelaca za Kiel, osim Johanssona, Weinholda i Overbyja. Još jednom je makedonska ekipa da nažalost trenutno nisu dorasli ovoj razini rukometa jer u 12 kola ne znaju za bodove, a gol razlika im je 278:354.

Sljedeće kolo Kiel očekuje dvoboj sa Szegedom u Mađarskoj, gdje će imati priliku eventualnom pobjedom osigurati plasman u četvrtfinale, dok će Eurofarm novu priliku za prve bodove potražiti na domaćem terenu protiv danskog Aalborga.

Barcelona je na domaćem terenu u iznimno efikasnoj utakmici rutinski slavila protiv ekipe Porta rezultatom 40:33. Najbolji u redovima španjolskog prvaka bili su Gomez Abello i Richardson s po 7 postignutih golova, dok su kod portugalske ekipe četiri igrača postigla po isto toliko pogodaka.

Nakon prvog dijela viđeno je čak 35 pogodaka, bilo je 20:15 za Barcu. Fantastično je bio raspoložen vratar Blaugrane, Perez de Vargas koji je nakon uvodnih pola sata imao 10 obrana od 25 udaraca, što je bilo iznimnih 40 %.

Drugi dio Barcelona otvara žestoko i u prvih deset minuta rješava sve nedoumice oko pobjednika. U 40. minuti domaći rukometaši odlaze na nedostižnih deset golova viška (29:19).

Ovom se pobjedom Barcelona osamila na prvom mjestu grupe B s 22 boda i potvrdila direktan prolaz u četvrtfinale. Sljedeće kolo igraju protiv Magdeburga na gostujućem terenu, a Porto će eventualnom pobjedom na domaćem terenu protiv slovenskog Celja nastojati zadržati šanse za prolaz u osminu finala.

Ako Wisla izgubi kod GOG-a u Danskoj sljedeće kolo, vrlo je izvjesno da ćemo u zadnjem kolu gledati izravan susret Porta i Wisle za prolaz dalje.

Derbi večeri pripao PSG-u

Derbi večeri spojio je francuski PSG i poljskog prvaka Kielcea. a pobjedu je odnijela domaća ekipa. Iznimno raspoloženi Palicka s 19 obrana i trio Tonnesen, Syprzak i Prandi s po šest postignutih golova bili su prejaki za oslabljeni Kielce koji je danas spletom nesretnih okolnosti došao bez klasičnog pivota. Kod gostujuće ekipe Sicko je postigao sedam pogodaka.

Ozljedama u Kielceu nema kraja. Pored svih koje su ih već zadesile spletom nesretnih okolnosti bili primorani igrati bez klasičnog pivota jer su ozljedom Tournata, ostali bez pravog igrača na crti s obzirom na to da je Karalek već neko vrijeme odsutan.

Na tom mjestu zaigrao je francuski specijalist za obranu i igrač s lijevog krila Dylan Nahi, koji je pružio solidnu partiju postigavši 5 golova, no to nije bilo dovoljno da slave protiv danas boljeg Parisa.

Držali su se Poljaci bolje od očekivanog, u više navrata prvog poluvremena zaostajali su tri, četiri gola razlike, ali su do kraja prvih 30 minuta prednost PSG-a uspjeli smanjiti na samo jedan gol viška(15:14).

U drugom dijelu Parižani su ubacili u brzinu više i „potopili“ Kielce, koji su pretrpjeli jedan od najtežih poraza u povijesti od francuske ekipe(35:26). Bio je vidljiv umor i iscrpljenost rukometaša Talanta Dujshebaeva, praćen brojnim izostancima, što je PSG maksimalno iskoristio.

Pobjedom je PSG preskočio Kielce na ljestvici i sada su treći s 15 bodova, jednim manje od drugoplasiranog Aalborga te tri manje od vodećeg Kiela. Sljedeće kolo očekuje ih susret sa Zagrebom koji je u dobroj formi, no izabranici Raula Gonzaleza morat će ići po pobjedu da zadrže šanse za ulazak u top 2 kako bi izbjegli igranje u osmini finala i plasirali se izravno u četvrt završnicu. Kielce sljedeće kolo na domaćem terenu dočekuje posrnuli Kolstad.

Kopirati
Drag cursor here to close