Portugalski dijamanti

VIDEO I Braća o kojima će rukometni svijet tek pričati

S obzirom na sve odgledano, stvara se dojam da postoji nacija koja može biti zadovoljna u potpunosti, iako nije u borbi za medalje. Radi se o reprezentaciji Portugala.
Sport / Rukomet | 26. 01. 2024. u 01:19 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemcima ova utakmica nije imala značaj, igrali su lepršavo, opušteno, za čast. Portugalci su sami sebe ugušili. Imali su dva gola prednosti dvije minute prije kraja, no očito je pritisak bio prevelik. No, ne bi trebali rukometaši izbornika Paula Pereire put Lisabona pognute glave. Ipak su srušili i favoriziranu Norvešku, te Sloveniju, reprezentacije koje uživaju veliku reputaciju u svijetu rukometa. Ono što može veseliti navijače i savez reprezentacije je otkriće iz Sportinga, bratski tandem koji će svijet rukometa tek upoznati.

Dok čekamo polufinalne susrete i samu završnicu rukometnog Europskog prvenstva koje se održava u Njemačkoj, dojmovi se polako sedimentiraju. Rade se analize, tko je mogao bolje, koja je ekipa iznenadila, a koja je također odigrala ispod svih očekivanja. S obzirom na sve odgledano, stvara se dojam da postoji nacija koja može biti zadovoljna u potpunosti, iako nije u borbi za medalje. Radi se o reprezentaciji Portugala.

Nadomak povijesnog uspjeha

Bili su Portugalci na samo 10 sekundi od borbe za povijesno peto mjesto. Jorn Smits je prolaskom na crtu od šest metara pogodio za konačnih 33-33 u susretu između Nizozemske i Portugala, koja je Portugalu mnogo toga značila. Pobjeda bi ih odvela na poziciju broj tri na tabeli grupe 2 i u borbu za peto mjesto na Euru. Do sada su 8 puta igrali ovo natjecanje i najbolji plasman koji su zabilježili je šesta pozicija, 2020. u Austriji, Norveškoj i Švedskoj

Video: The Costa Brothers 

Nizozemcima ova utakmica nije imala značaj, igrali su lepršavo, opušteno, za čast. Portugalci su sami sebe ugušili. Imali su dva gola prednosti dvije minute prije kraja, no očito je pritisak bio prevelik. No, ne bi trebali rukometaši izbornika Paula Pereire trebali put Lisabona pognute glave. Ipak su srušili i favoriziranu Norvešku, te Sloveniju, reprezentacije koje uživaju veliku reputaciju u svijetu rukometa. Ono što može veseliti navijače i savez reprezentacije je otkriće iz Sportinga, bratski tandem koji će svijet rukometa tek upoznati.

Braća Costa

Riječ je o dva brata koja nastupaju za Sporting iz Lisabona, Martim i Francisco Costa. Dva mlada rukometaša koja su osvjetlala obraz Portugala na ovom turniru. Potječu iz sportske obitelji, otac im je također bio rukometaš, nekadašnje desno krilo Porta i portugalske reprezentacije, Ricardo Costa. Skupio je više od 200 nastupa za reprezentaciju i postigao nešto više od 450 golova. Trenutno je trener svojim sinovima u Sportingu.

Francisco i Martim dobili su najbitnije uloge u reprezentaciji sasvim nenadano. Portugal je imao problema s ozljedama, tražile su se alternative, pa je izbor pao na braću. Itekako su opravdali ukazano povjerenje.

Iznimno prvenstvo

Francisco, poznatiji kao Kiko Costa, za nešto manje od mjesec dana puni tek 19 godina. Igrač koji igra desnog beka, ubojita ljevica, očito ju je naslijedio od oca. Pokazao je neustrašivost na ovom turniru, iznimnu prodornost i fenomenalan šut s distance. Prije samo dvije godine nastupao je na juniorskom U-20 turniru održanom u Portugalu. Njegova reprezentacija uzela je srebro, a Kiko je ponio status najboljeg strijelca turnira, postigavši 58 golova

Video: Portugal - Slovenija 

Na ovogodišnjem Euru postigao je za seniorsku selekciju 30 pogodaka u 7 utakmica. Na postotku je od skoro 53 %, što nije baš najbolji učinak, no za ovakav dragulj, s obzirom na to da mu je ovo prvi važniji test u seniorskoj reprezentaciji, vrijedi 'progutati' nešto slabiji postotak jer vrijeme ovog mladića tek dolazi. Također je upisao 14 asistencija, što bi bile 2 u prosjeku po utakmici na velikom natjecanju.

Najbolji strijelac Eura

Martim Costa, 'alfa i omega' Portugala na ovogodišnjem prvenstvu, i dalje ima razloga da budno prati razvijanje prvenstva i ove završnice jer je, individualno, i dalje 'u igri'. Martim je 21-godišnji (prema zvaničnim podacima EHF) lijevi bek koji je itekako sposoban igrati i na mjestu srednjeg. Što je uostalom pokazao na ovom prvenstvu. Karakterizira ga sjajan dribling, prodor i igra 1 na 1. Također ima jako dobar odraz što mu omogućuje da bude opasan i s devet metara udaljenosti, odakle je postigao 27 golova.

Video: Mota Costa 

Maksimalno je iskoristio pruženu priliku. Martim trenutno vodi na listi najboljih strijelaca ovogodišnjeg Eura te je i dalje u prilici da osvoji tu prestižnu titulu. Za 7 odigranih utakmica postigao je čak 54 gola, što u prosjeku iznosi skoro osam po utakmici. Prijetnju mu predstavljaju tri igrača, koja imaju još dvije utakmice za odigrati jer se nalaze u polufinalu.

'Jurnjava' za Martimom

Juri Knorr(43), Mathias Gidsel(42) i Dika Mem(41) 'jure' Portugalca. Iako se čini puno za dvije utakmice, svaki od ovih igrača kalibra je postići pa i dvoznamenkasti broj golova na jednoj utakmici, ako ih 'krene'. Knorru je to polazilo jednom od ruke na ovom prvenstvu, kada je postigao 10 protiv Sjeverne Makedonije, Gidsel je čak dva puta bio dvoznamenkast, protiv Švedske i baš Portugala, dok Dika Mem igra konzistentno, ali bez nekog iznimnog učinka.

Portugal s braćom Costa ima svijetlu budućnost

Bez obzira hoće li netko uspjeti nadmašiti Martima Costu, čini se da je Portugal pronašao svoju budućnost. Braća Costa odigrala su izniman turnir, iznijeli su sav pritisak i teret na svojim leđima i ovo im je sigurno bilo jedno jako korisno iskustvo. Sigurno je da su i na individualnoj razini sami sebi učinili uslugu, a to je transfer u neke od vodećih svjetskih klubova. Portugalsko vrijeme u rukometu tek dolazi, a čini se da su braća Costa začetnici nekog novog, modernog i moćnog Portugala.

Kopirati
Drag cursor here to close