Kreće rukometno ludilo

Startaju kvalifikacije za OI, Portugal favorit iz sjene

Španjolska, Slovenija, Njemačka, Hrvatska, Norveška, Austrija, Mađarska, Portugal. Sve ove reprezentacije imaju svoje adute, ali neće moći svi u Pariz.
Sport / Rukomet | 14. 03. 2024. u 13:52 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas počinje kvalifikacijski turnir u rukometu za Olimpijske igre koje će se održati na ljeto ove godine u Parizu. Hrvatska pod vodstvom novog izbornika svoj put do Francuske započinje večerašnjim ogledom sa selekcijom Austrije, koju nije uspjela pobijediti prije dva mjeseca na ovogodišnjem EURU u Njemačkoj.

Sljedeća tri dana mogu uvelike odrediti koji su kapaciteti ove reprezentacije i sigurno je da postoji određeni pritisak od ispadanja iz kombinacija za Pariz.

Hrvatska rukometna reprezentacija propustila je posljednju Olimpijadu održanu u Tokiju, ali unatoč lošim rezultatima zadnjih godina ovo je zemlja koja i dalje uživa status velike reprezentacije i bilo bi nedopustivo kada bi propustili svoje druge OI zaredom.

Šest selekcija već je rezerviralo karte za Pariz

Za razliku od ekipa koje će u sljedeća tri dana kroz kvalifikacijske utakmice tražiti svoje mjesto u Francuskoj, šest je ekipa već sigurno i priprema se za to veliko višesportsko natjecanje.

Francuska se podrazumijeva kao prva zemlja koja je sigurna, s obzirom na to da su domaćini igara. Pored njih tamo će se naći i aktualni svjetski prvak Danska, prvak Afrike Egipat, Argentina kao najbolja reprezentacija Južne Amerike te Japan kao glavni predstavnik Azije.

Njima se još pridružila i Švedska, koja je na ovogodišnjem EURU osigurala svoje desete Olimpijske igre. Oni su u borbi za treće mjesto svladali Njemačku i tako rezervirali karte za Pariz, s obzirom na to da su tadašnji finalisti Francuska i Danska već bili plasirani pa je svoje mjesto trebala izboriti treća najbolja momčad EURA.

Danas počinje borba za preostalih šest mjesta

Još je šest mjesta prazno, koje će popuniti reprezentacije koje igraju u kvalifikacijskim skupinama u sljedeća tri dana. Tri iznimno jake skupine s po četiri ekipe, gdje će po dvije najbolje izboriti Olimpijske igre.

Tako su se u grupi A našle reprezentacije Španjolske, Slovenije, Brazil i Bahreina. Skupinu B čine Hrvatska, Austrija, Njemačka i Alžir, a borbu u grupi C vodit će reprezentacije Mađarske, Norveške, Portugala i Tunisa.

Španjolci na popravnom

Od svih skupina nekako se jedino u prvoj možda mogu s velikim očekivanjima pretpostaviti putnici za Pariz. To bi u realnom svijetu bile reprezentacije Slovenije i Španjolske.

Slovenci, koji su za iznimnom momčadi odigrali solidno posljednje EURO ne bi trebale imati problema s Brazilom i Bahreinom, dok Španjolci moraju oprati sramotu koju su predstavili ove godine u Njemačkoj, počevši već od prvog kola i poraza od deset razlike protiv Hrvatske, a potom i kiksa u zadnjem kolu protiv Austrije koja ih je eliminirala s prvenstva već nakon tri odigrane utakmice.

Uz dužno poštovanje Brazilu i Bahreinu, ne bi to trebale biti momčadi koje mogu ugroziti preostale dvije. Brazil je reprezentacija koja nema veliki raspon igrača koji mogu ponuditi nešto više u ozbiljnijem rangu rukometa.

Ruku na srce, dobri su za turnire u Južnoj Americi, ali kada dođe do srazova s ozbiljnim, pretežito europskim ekipama, tada nestanu s mape. Najbolji je primjer toga prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo gdje su prvu fazu prošli zahvaljujući tome što su im pored Švedske, protivnici bili Urugvaj te afrički predstavnik Zelenortska Republika.

Prolaskom u drugu fazu gdje se formirala jača skupina s pretežito europskim državama, tek su uspjeli „iščupati“ bod protiv Portugala, dok su poraze upisali od Islanda i Mađarske. Na kraju su svoje putovanje na SP završili u toj drugoj fazi, gdje su uz prenesena dva boda osvojili dodatno još samo jedan i završili kao pretposljednja reprezentacija skupine od kojih je gora bila samo Zelenortska Republika.

Bahrein također nije reprezentacija koja se može pohvaliti kvalitetnim igrama u najjačim turnirima. Oni su isto sudjelovali na Svjetskom prvenstvu prošle godine i u 6 utakmica upisali tek dvije pobjede, protiv Belgije i slabašnog SAD-a, a neriješeno su odigrali s Tunisom. Poraze su upisali od Egipta te dva uvjerljiva s preko deset razlike od Hrvatske i Danske.

Uzevši sve činjenice u obzir, stječe se dojam da bi ovo trebala biti najmanje napeta skupina gdje se očekuje prolaz Španjolske i Slovenije. Ovaj turnir ugostit će Španjolska, igrat će se u Granollersu.

Prvi susret igrat će Španjolska i Bahrein s početkom od 18.30, a susret Slovenije i Brazila je na rasporedu od 21 sat.

Skupina C puna nepoznanica

Skupina C je daleko od riješene kada gledamo momčadi koje se tu nalaze. Uz Portugal tu su Mađarska, Norveška i Tunis. Iako bi se prije koju godinu očekivao lak ždrijeb za Mađare i Norvežane, igre Portugala u posljednjem razdoblju mogu ih svrstati, pa čak možda i veće favorite nego Norvežane.

Norvežani u padu 

Norveška selekcija je u padu, tome smo svjedočili na ovogodišnjem EURU gdje su previše utakmica ispustili. Remi s Farskim Otocima, porazi od Danske, Slovenije, a između ostalog i teškog poraza od Portugala, daju nam za pravo reći da je jedan od tri skandinavska predstavnika bio među najvećim razočaranjima u Njemačkoj.

Sagosen koji već neko vrijeme ne igra na razini na kojoj se očekuje automatski smanjuje kvalitetu ove selekcije za pola, jer je ovaj igrač svojevremeno u najboljim godinama bio proglašavan za jednog od najboljih na svijetu. Sada se imaju priliku osvetiti Portugalu za poraz 37:32 od prije skoro dva mjeseca, ali koliko je to realno ostaje za vidjeti.

Mađari igraju toplo-hladno

Mađari su reprezentacija koja igra u naletima. Najbolji primjer tome bio je nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. U iznimno teškoj skupini sa Srbijom, Islandom i Crnom Gorom, Mađari su upisali tri pobjede i s velikim ambicijama preselili u drugu fazu. Nakon toga apsolutni pad.

Porazi od Austrije nakon što su vodili u više navrata tri, četiri gola razlike pa sve do bolnih poraza od Francuske i Njemačke bile su prava slika nekonzistentnosti ove reprezentacije. Jedino su u toj drugoj fazi pobijedili Hrvatsku, koja je bila neprepoznatljiva. U konačnici su u borbi za peto mjesto Mađari svladali Sloveniju minimalnom pobjedom 23:22 koja im je vjerojatno dala dodatnog motiva pred ovo natjecanje.

Portugal uz braću Costa može jako puno

Portugal je netko tko može itekako ugroziti ove dvije selekcije. Oni su bili hit EURA ove godine. Predvođeni novim otkrićima, braćom Costa o kojima smo pisali već na početku tadašnjeg prvenstva, igrali su fenomenalno. Braća su dobila važne uloge u igri spletom ozljeda koje su pred prvenstvo zadesile Portugalce, a to je na kraju ispalo kao dobra stvar za njih. Upisali su pobjede tamo gdje se očekivalo.

"Padali" su Grčka i Češka, dok je poraz od Danske zaključio prvu fazu. Kada su došli u drugi dio natjecanja gdje su se spojili s drugim reprezentacijama, očekivalo se kako će Portugalci biti kante za napucavanje gdje će reprezentacije popravljati svoju gol-razliku. No, ispalo je potpuno drukčije.

Odmah po početku drugog dijela upisali su dvije fenomenalne pobjede, protiv Norveške i Slovenije. Nakon toga je uslijedio poraz od Švedske, a u odlučujućem dvoboju u borbi za prolaz do utakmice gdje bi se natjecali za peto mjesto, neočekivano su kiksali i odigrali neriješeno za Nizozemskom. Unatoč tome kiksu, Portugal je i dalje bio jedno od većih iznenađenja na prvenstvu, a sigurno je da svoje šanse u ovoj skupini itekako imaju.

Portugal favorit za prva dva mjesta?

Usudio bih se reći da su možda i među favoritima za prva dva mjesta skupine koja vode na Olimpijske igre. Osobito ako braća Costa budu na razini prošlog EURA i trenutnim nastupima u Sportingu. Oni su s portugalskim klubom upisali dvije pobjede protiv Füchse Berlina u utakmicama Europske lige, koji se trenutno nalazi na vodećem mjestu na ljestvici njemačke Bundeslige, a Martim i Kiko Costa bili su jedni od najzaslužnijih za te pobjede.

U konačnici je Sporting svoju skupinu završio na prvom mjestu gdje su u 6 utakmica upisali čak pet pobjeda, što je pokazatelj da portugalski rukomet ide u dobrom smjeru, a uz braću Costa taj je rast postao rapidan.

Tunis, unatoč tome što je kvalitetna ekipa, u ovoj skupini objektivno ne bi trebali imati što tražiti. Iako su glavni konkurent na afričkom kontinentu godinama iznimno moćnom Egiptu, ove tri europske selekcije imaju previše iskustva da bi Tunis mogao ovdje bilo što napraviti.

Domaćin ove skupine bit će Mađarska, a susreti će se igrati u Tatabanyi. Prve utakmice su na rasporedu danas, a snage će za početak odmjeriti Norveška i Portugal čiji je susret na rasporedu od 18.30, dok će dan u Tatabanyi zaključiti dvoboj Mađarske i Tunisa koji počinje u 21 sat.

Kopirati
Drag cursor here to close