Nakon još jednog uvjerljivog poraza

Smajlagić: Ovdje se godinama izgubio kriterij za vrhunski sport

"Ovdje se godinama izgubio kriterij za vrhunski sport. Bez promjene u načinu i sustavu djelovanja, ne može se očekivati bolji rezultat", dodao je Smajlagić.
Sport / Rukomet | 17. 10. 2022. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukometna reprezentacija BiH je nakon posljednjeg nastupa na Europskom prvenstvu, odigrala četiri utakmice. Dvije baraža za Svjetsko prvenstvo protiv Grčke, dvije u kvalifikacije za naredno Europsko.

U ta četiri susreta smo vidjeli neke nove igrače, dva izbornika na klupi i četiri poraza, tri vrlo uvjerljiva. U prijevodu, teško je biti optimista nakon svega viđenog, jer niti u jednoj od tih utakmica BiH ne da nije bila blizu pobjede, već nije uspijevala ostvariti bilo kakvu rezultatsku prednost određeno vrijeme na parketu.

"Našli smo se u situaciji kada stvaramo reprezentaciju, odnosno kada smo tu bez nekih sedam, osam igrača koji su bili nositelji, ako gledamo posljednje dvije godine, nedostaje tu 17 igrača. Imamo tu jednu nestabilnost u rosteru igrača i onda dođete u situaciju kada se pripremate za utakmice, kada morate raditi selekciju igrača za jake utakmice kao što su bile ove dvije.Svaki dan su druge reakcije igrača, tijela, glave, koji sada trebaju da su nekom nivou profesionalizma, da im je to svakodnevica.

Proći će vremena da to dobijemo. Mi smo prošli svu tu neku taktičku pripremu za Crnu Goru, ali sve to pada u vodu ako vi to nemate u glavi, ako niste tehnički potkovani. Na treningu to fino izgleda, među kada dođe protivnik koji je brži, bolji, onda je to problem.Analizirali smo mi sve igrače, akciju, ali to treba sprovesti na terenu. Kasnili smo svugdje pola koraka. Nismo mi tromi, nego su oni prebrzi, moramo početi brze razmišljati brže u igri. Taktika je super ako imaš igrače na raspolaganju koji to mogu provesti" rekao je između ostalog izbornik Irfan Smajlagić nakon utakmice protiv Crne Gore.

Koliko će biti teško i koliko će trajati proces stvaranja kolektiva i da li bi bilo drugačije da su neki odsutni igrači bili protiv Crne Gore na terenu?, bilo je jedno od pitanja na presici.

"Ne možemo računati tako da ćemo biti kompletni, da će doći svi igrači, koji sad nisu bili. U kontekstu cijele priče, igrači koji su nedostajali, ne bi mogli s njima dobiti večeras, jer oni jesu skupili neko iskustvo, ali nije to dovoljno. Za dobiti ovo treba nešto više. Taj put traje godinama i mjesecima i na tom putu se pravi selekcija igrača. Spustili smo kriterije u stvaranju ili poimanju sporta. Ako pratimo nekakve osnovne parametre, nije se samo istetovirati i postati igrač.

Ako se ne bude radilo, ako ne bude pokušalo podići na veći nivo, nema napretka. Moramo s radom podići kvalitetu. Na igrače pokušavam prenijeti, da ne očekuju da će istim stilom života biti bolje, jer moraju mijenjati nešto u svom sustavu rada, ako to ne promjene ne mogu napredovati. Ponavljati ist stvari i očekivati da će biti bolji, to je nemoguće. Optimizam se gradi na radu. Ako želim nešto moram i raditi da ispunim. Ovdje se godinama izgubio kriterij za vrhunski sport. Bez promjene u načini i sustavu djelovanja, ne može se očekivati bolji rezultat", dodao je Smajlagić.

Kopirati
Drag cursor here to close