Izbornik polako zauzima kurs

Smajlagić: Nema rezultata kroz improvizaciju i nerad

Moramo imati igrače koji su spremni da daju maksimum za reprezentaciju. Nećemo tražiti rezultat na osnovu improvizacije i nerada", pojasnio je Smajlagić.
Sport / Rukomet | 11. 10. 2022. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reprezentacija BiH nastavlja pripreme za predstojeća dva susreta kvalifikacija protiv Slovenije i Crne Gore. Novi je izbornik, igrački kadar je doživjeo određene promjene, realno teško je očekivati neki veliki pomak već u prvim utakmicama. Sve se više priča o podmlađivanju reprezentacije, mladim igračima koji bi čini se u ovom ciklusu mogli imati i veću minutažu nego što je to bio slučaj ranije.

"Što se tiče spiska, pogrešna je interpretacija ljudi koji su pogrešno shvatili. Postoji širi spisak svih igrača, a postoji uži, koji je za tu ackiju. Za ovu akciju su pozvani svi, koji su spremni zdravstveno da budu tu. Ima tu igrača koji nisu iz raznih razloga tu. Rekao sam da igrači koji dolaze ovdje moraju biti zdravi i fizički i mentalni, to je nastup za nacionalnu selekciju. Nema polovičnog sudjelovanja. Sport je takav da će uvijek biti problema, zato i postoji taj širi spisak.

U sportu nemam pretplaćenih mjesta. Ako dolazi konkurencija, ambiciozniji igrači i spremniji. I za svakog igrača je ovdje prilika da dokaže treneru i selektoru da je on taj, koji treba biti ovdje. Dakle, nema dilema, uvijek će u reprezentaciji biti raznih okolnosti zbog kojih neko neće biti ovdje, ali to je sastavni dio sporta, ali to je onda prilika za neke druge. Konkurencija je u sportu nemilosrdna. Mislim da je ovo prilika za igrače, koji su nisu imali minutažu, da pokažu da vrijede", pričao je danas novi izbornik okupljenim novinarima te se još jednom dotakao pravila i ponašanja igrača koji su tu.

"Ne očekujem nešto spektakularno, očekujem od igrača da shvate jednu stvar, da svi koji dolaze u nacionalnu selekciju da budu svjesni odgovornosti. Velika je čast i obaveza nastupati za reprezentaciju. Jedini ispravni put je da igrač koji dođe u selekciju ima pozitivan grč, da s nestrpljenjem očekuje taj poziv, odnosno da je svjestan odgovornosti.

Oni su svi profesionalci, znaju šta očekivati i bit cijele priče da svako od njih da maksimum. Sve ono što zahtijeva vrhunski sport moraju ispoštovati. Moraju ispoštovati način funkcionisanja sportiste. Improvizacija na visokom nivou je neprihvatljiva. Moramo imati igrače koji su spremni da daju maksimum za reprezentaciju. Nećemo tražiti rezultat na osnovu improvizacije i nerada", pojasnio je Smajlagić.

Kopirati
Drag cursor here to close