Slijede susreti protiv Kosova

Smajlagić: Mi smo u situaciji da pravimo selekciju

"Ne može se desiti da 10-15 igrača prestane igrati i da dođe do vakuma. Taj kontinuitet dolaska sljedećih igrača nema. Tražimo igrače koji su gladni i motivirani te željni rezultata", mišljenja je Smajlagić.
Sport / Rukomet | 06. 03. 2023. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Tuzli se priprema za dvomeč sa reprezentacijom Kosova u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Prva utakmica igra se na Kosovu 8. ovog mjeseca, a uzvrat je u Tuzli četiri dana poslije. Situacija nakon dva uvjerljiva poraza ne izgleda dobro i biće teško do kraja uhvatiti jedno od dva mjesta koja vode ne Europsko prvenstvo, skoro nemoguće. Crna Gora i Slovenija imaju po četiri boda, BiH i Kosovo su za sada bez bodova.

Pored ova dva susreta koja su na rasporedu ovog mjeseca, narednog će BiH igrati protiv Slovenije kući odnosno Crne Gore u gostima. Na EP će ići četiri najbolje trećeplasirane selekcije
pa se u taboru BiH nadaju da bi se na taj način mogla dohvatiti završna smotra.

"Mislim da nas očekuje dosta teška utakmica protiv ekipe koja igra na domaćem terenu i koja ima određenu kvalitetu. Na domaćem terenu puno više daju i moramo biti svjesni da će to biti jedna borbena, agresivna utakmica i tražit ćemo ono najbolje što igrači mogu dati u ovom trenutku i da ostvarimo pobjedu. Mi nemamo imperativ u ovim utakmicama, presudne su utakmice protiv Crne Gore i Slovenije, ako se gleda ka prolasku u drugi krug, jer bodovi trećeplasirane ekipe se gledaju protiv ekipa koje su bile prve dvije. Teorijski možemo dobiti četiri boda protiv Kosova, a ne osvojiti nijedan bod protiv Crne Gore i Slovenija i mi smo s nula bodova.

Za plasman u dalji krug nije presudno, no ne bježimo od toga da svaku utakmicu idemo tražiti najbolju izvedbu i pozitivan rezultat. Ne želim igračima stavljati imperativ biti ili ne biti, mislim da je to kontraefekat.

Nadam se da će svi koji su došli dati svoj maksimu, što će se ukomponovati u jednu cjelinu koja će donijeti rezultat ili ne. Biti ili ne biti ne postoji u sportu, na taj način ne razmišljam i ne želim stvarati pritisak, ali od igrača ću tražiti da daju svoj maksimum što i jest cilj", naglasio je Smajlagić. 

Mnogo igrača je otkazalo svoj dolazak, mnogi su se oprostili, a Smajlagić ističe kako se, faktički, reprezentacija pravi od nule.

"Došli smo u situaciju da pravimo selekciju. Ovo nije tipično za jednu reprezentaciju koja ima kontinuitet. Ne može se desiti da 10-15 igrača prestane igrati i da dođe do vakuma. Taj kontinuitet dolaska sljedećih igrača nema. Tražimo igrače koji su gladni i motivirani te željni rezultata. Treba nam više vremena za to, mi krećemo od nule i to je specifična situacija. Stvaramo jednu homogeniju unutar ekipe, ali nam treba vremena", kaže izbornik.

Kopirati
Drag cursor here to close