Odlična predstava u drugom poluvremenu

Karakterna Hrvatska napravila veliki korak prema Olimpijskim igrama

"Pobjeda je najvažnija, nije bila najljepša utakmica. Zadovoljan sam što smo pronašli ritam u obrani i napadu, golmani su bili dobri također, dakle, odlična momčadska pobjeda", kaže Sigurdsson.
Sport / Rukomet | 15. 03. 2024. u 12:36 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska reprezentacija je odličnom predstavom u drugom poluvremenu slavila protiv Austrije rezultatom 35:29. Novi izbornik Dagur Sigurdsson nije mogao poželjeti bolji debi na klupi dvostrukog olimpijskog prvaka. Zahvaljujući fenomenalnom dvojcu na vratima, Kuzmanoviću i Mandiću te efikasnim napadima Hrvatska je napravila veliki korak prema Parizu.

Nervozno otvaranje

U jednu je ruku i bilo za očekivati da neće krenuti bajno za naše rukometaše. No, ono kako je naša reprezentacija krenula bilo je blago reći užasno. Austrija je izgledala nadmoćno, imali su 5:1 nakon nešto manje od deset minuta igre. Djelovali smo potpuno izgubljeno, ali u očima igrača se mogla vidjeti mirnoća. Kao da su očekivali početnu nervozu pa se nisu previše brinuli.

Da nije to dobro izgledalo i sam je Sigurdsson rekao nakon utakmice:

"Mogao je itekako biti bolji debi! U početku su igrači bili nervozni kao i ja. No, kad smo pronašli ritam, sve je bilo bolje, osobito u drugom poluvremenu."

Nervoza je kulminirala crvenim kartonom za Jakova Gojuna koji je bio glavni adut u borbi protiv 125 kilograma teškog Tobiasa Wagnera, glavnog igrača na crti napada rukometaša Aleša Pajoviča.

Popravili smo tehničke greške, ali može još bolje

Igrali smo solidno, akcije su većinom tekle fluidno i tečno, ali događalo se i tehničkih pogrešaka. Očekivano je bilo da će ih biti jer smo na ovogodišnjem EURU bili jedna od reprezentacija s najviše izgubljenih lopti.

Ponajviše su to radili Cindrić i Karačić, što je očekivano jer su glavni organizatori akcija, ali je to izgledalo iznimno bolje nego ranije u Njemačkoj. U trenucima krize krasila nas je dobra tranzicija koju smo kvalitetno rješavali.

Također smo dosta kvalitetnije rješavali situacije s igračem više, napokon su Cindrićeve lopte počele pronalaziti naše linijske igrače, osobito Šipića i Načinovića koji su odigrali vrlo kvalitetne role.

Dagur je tražio oštriji pristup prema Bilyku

Za vrijeme minute odmora tijekom prvog dijela islandski stručnjak je od naših rukometaša tražio oštriji pristup prema alfi i omegi Austrije, Mykoli Bilyku. On je izričito zahtijevao od igrača da s dva igrača izlazimo na njega i Božovića, uz korak više nego na ostale igrače. Smatrao je da je to jedini način gdje možemo spriječiti igrača Kiela da nas kazni, što je činio većim dijelom utakmice.

Teško smo se nosili i s robusnim pivotom Wagnerom, ali ruku na srce njega teško tko može čuvati.

Kvalitetna obrana i taktička odluka Dagura puno su pomogli

Iznenadio nas je sve izbornik odlukom da Lučin utakmicu odgleda s tribina, dok je umjesto njega upao Marko Mamić. Na kraju se taj potez pokazao odličnim. Crvenim kartonom Gojuna, Mamić je kvalitetno nadomjestio izostanak našeg stupa obrane i vodio bitke s teškašem Wagnerom, na što se osvrnuo i izbornik:

"Posegnuo sam za Mamićem poslije isključenja za sigurnost i jako sam sretan što sam se odlučio za njega jer je bio jako dobar kada je Gojun izletio."

Sve boljom obranom prema kraju poluvremena činili smo da njihovi napadi postaju sve duži i često smo ih zbog toga dovodili u pasivan napad.

Izbornik je rotirao veliki broj igrača

Duvnjak nije nastupio, ali izbornik Sigurdsson je u prvom dijelu rotirao veliki broj igrača. Očito je tražio dobitnu kombinaciju. Tako smo uz Mandića na vratima, u prvih pola sata vidjeli čak 11 različitih igrača Hrvatske.

Jedini koji nisu dobili minute u tom razdoblju bili su Mihić, Duvnjak, Kuzmanović i Glavaš.

Blitzkrieg početkom drugog dijela

Utakmicu smo prelomili u početnih pet minuta nastavka. U jednom trenutku postigli smo tri pogotka u manje od 90 sekundi vremena bez primljenog gola na našim vratima. Kvalitetnim obranama postizali smo munjevito golove iz protunapada.

"Vrući" Martinović jedan od glavnih u napadu

Popularni Marta odlično je odigrao drugo poluvrijeme. U prvih pola sata imao je dva pogotka, da bi u uvodnih deset minuta drugog dijela postigao čak četiri pogotka čime nas je odvojio na više golova razlike. Osim njega u napadu, Kuzmanović je čvrsto držao našu mrežu netaknutom čime je izluđivao Austrijance. Ponovno smo dobili oba vratara u ritmu na jednoj utakmici.

Smanjili smo tehničke greške

10:9 je bio omjer tehničkih pogrešaka u korist Austrije nakon 50 minuta igre. Podatak koji govori da je Hrvatska dobrano spustila grešaka u igri, a da smo kvalitetnom obranom iznudili više protivničkih pogrešaka.

Naravno, bilo je i „crnih rupa“ kod nas, ali smo to sve pravdali kvalitetnom obranom i još boljim vratarima. Držali smo vodstvo cijelo drugo poluvrijeme, igrači Aleša Pajoviča nisu mogli parirati.

Martinović igrač utakmice

Unatoč sjajnoj predstavi cijele ekipe, Martinović je odnio titulu igrača utakmice. Zasluženo, bio je glavni napadački motor u drugom dijelu. Od svojih devet, u posljednjih 30 minuta zabio je sedam golova, a Dagur je pohvalio cijelu ekipu:

"Pobjeda je najvažnija, nije bila najljepša utakmica. Zadovoljan sam što smo pronašli ritam u obrani i napadu, golmani su bili dobri također, dakle, odlična momčadska pobjeda."

Na kraju je Ivan i bio najbolji strijelac s devet pogodaka, Srna i Šoštarić su dodali po pet, a Cindrić i Šipić po četiri pogotka. Za Austriju je Bilyk pogodio osam puta.

A sad, Njemačka

Sljedeći susret igramo u subotu protiv Njemačke s početkom od 14.30. Čeka nas uzbudljiva i atraktivna utakmica dvaju itekako dobrih poznanika. Nijemci su slavili lako protiv Alžira u svojoj prvoj utakmici 41:29, a mi u ovaj susret ulazimo s puno optimizma zbog onog što smo vidjeli, a i u prilog nam ide činjenica da smo ih prije manje od dva mjeseca svladali s +6 (30:24).

Našeg sljedećeg suparnika izbornik je kratko prokomentirao:

"To će biti veliki ispit za nas. Moramo iskoristiti dan odmora za analizu i pripremu utakmice. Nadamo će da ćemo biti spremni za njih.“

Kopirati
Drag cursor here to close